Cuprins:
Situația delicată la TVR este de mai mulți ani, dar acum SRTv a primit o lovitură importantă în instanță. Televiziunea Română este obligată de instanță să plătească o creanță restantă de 40,76 de milioane de lei Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR). Peste 8 milioane de euro!
Proces pierdut de TVR după 7 ani de judecată
Pe scurt, în anul 2017, SRTv nu a achitat facturile aferente serviciilor prestate în perioada august – decembrie, acestea constituindu-se într-o datorie care a făcut obiectul unui litigiu finalizat în ianuarie 2024.
După șapte ani a fost pronunţată decizia definitivă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aceasta reprezentând un titlu executoriu pe care SRTv trebuia să îl pună în aplicare. Dar „SRTv nu dispune de suma necesară plăţii datoriei”, cum sună mesajul intern trimis angajaților, intrat în posesia Libertatea.
„După primirea sentinţei definitive, managementul televiziunii publice a iniţiat şi a purtat numeroase discuţii cu reprezentanţii SNR, atât cu privire la soluţii pentru stingerea litigiului, cât şi la continuarea contractului care a expirat la finalul lunii iunie 2024. SRTv a făcut propuneri concrete de eşalonare a creanţei în mai multe tranşe, ţinând cont de situaţia financiară curentă a instituţiei. Propunerile nu au fost acceptate de către SNR, care a solicitat plata datoriei în cel mult două tranşe”, se mai arată în mesaj.
Vor de patru ori mai mulți bani la rectificarea bugetară
În urma deciziei luate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, mai mulți angajați ai postului public și-au manifestat temerea în ceea ce privește primirea salariilor în următoare perioadă. Discuțiile mutându-se în mediul on-line, dar și pe grupurile interne ale televiziunii.
Iar în mesajul intern primit zilele trecute, oficialii postului public notează:
„Referitor la suma alocată pentru SRTv la rectificarea bugetară din această toamnă, respectiv 40 de milioane de lei, precizăm faptul că televiziunea publică a solicitat cu acest prilej o sumă de patru ori mai mare: 161 de milioane de lei”. Adică 32,2 milioane de euro!
Aceasta se compune din:
- 72 de milioane de lei pentru salarii, TVA şi cotizaţii la organizaţiile internaționale din care TVR face parte
- 83,5 milioane de lei destinate SNR, reprezentând obligaţii de plată conform hotărârii judecătorești, precum și servicii pentru perioada iulie – decembrie 2024
- 3 milioane de lei pentru producţia de programe
- 3 milioane de lei pentru activitatea Filialei SRTv – TVR Moldova.
Oficialii TVR cer mai mulți bani de la bugetul de stat
„Motivul principal al impasului bugetar în care ne aflăm îl reprezintă creșterile succesive ale salariului minim brut pe economie, care au mărit considerabil anvelopa salarială, fără ca această creștere să fie susținută de o majorare corespunzătoare a alocării bugetare”, este anunțul oficial pentru angajați.
„Astfel, dacă în anul 2021, când salariul minim era de 2.230 de lei, suma totală destinată plăţilor salariale a fost de 210 milioane de lei, în anul 2024 – odată cu creşterea salariului minim brut pe economie la 3.700 de lei – anvelopa salarială a televiziunii publice va atinge aproape 350 de milioane de lei”, au mai transmis reprezentanții Televiziunii Române.
În mesajul intern pe care angajații TVR l-au primit se precizează faptul că „această situaţie a fost semnalată cu insistență tuturor instituțiilor statului cu putere de decizie asupra alocării bugetare ce revine SRTv”.
Mai mult, „în cadrul discuţiilor purtate, Ministerul de Finanţe a recunoscut temeinicia solicitărilor de majorare a alocării bugetare formulate de SRTv, dar a invocat deficitul bugetar, fără a avansa, pentru moment, o soluţie concretă pentru rezolvarea situației”.
„Conturile pentru plata salariilor nu pot fi blocate”
În ciuda faptului că Televiziunea Română ar fi executată silit pentru o această creanță restantă, în acest moment, conturile SRTv nu sunt blocate, iar operațiunile financiare de încasări şi plăţi se desfăşoară în condiţii normale. După cum au fost angajații anunțați.
Iar „plata salariilor cuvenite angajaţilor nu va fi afectată de aceste proceduri, prin urmare nu există niciun motiv de îngrijorare din acest punct de vedere. Potrivit legislaţiei în vigoare, conturile pentru plata salariilor nu pot fi blocate, iar plata acestora este obligatorie”.
În finalul mesajului, angajații postului public sunt informați că „managementul SRTv va continua să monitorizeze, ca şi până acum, alocările de ore suplimentare, a căror valoare reprezintă o cheltuială adiţională majoră, astfel încât SRTv să se poată încadra în bugetul alocat, fără ca salariile angajaţilor săi să fie afectate în vreun fel”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
rololiv • 22.09.2024, 16:11
Nu exista vreo obligatie legala ca majorarea salariului minim sa determine ajustarea tuturor salariilor. Asta e o decizie interna si poate avea sens pt a preveni demotivarea salaratilor sau plecarea lor. Or, la TVR nu exista un asemenea risc, cu o forta de munca pletorica si niciun fel de presiune concurentiala. Singurele instrumente de management financiar ale TVR reies din scrisoare: solicitarea de pomeni bugetare mai mari si apararea cu dintii a beneficiilor salariale ale salariatilor. Care se ilustreaza mai ales prin ghesefturi personale pe seama institutiei si scandaluri interne (inclusiv, sexuale) cu repetitie. TVR este un parazit bugetar tot mai costisitor si ar fi o adeverata binefacere daca actuala situatie ar duce la declansarea insolventei si finalizarea ei prin lichidarea "pravaliei".