UPDATE 8 iunie, ora 9.00: La solicitarea Libertatea, televiziunea publică a transmis, luni 7 iunie, un punct de vedere referitor la schimbarea orei de difuzare a emisiunii „România 9”. „Hotărârea a fost luată şi asumată de Comitetul Director al SRTv. Asemenea decizii sunt complexe şi ţin de analiza şi evaluarea unui întreg ansamblu de factori şi circumstanţe”, se arată în răspunsul primit, pe care îl prezentăm integral la finalul articolului.
„Nu mi s-a comunicat oficial, în scris, că emisiunea România 9 devine România 17. Am fost sunat joi de directorul interimar al TVR 1, Eduard Dârvariu. Mi-a spus sec: De pe 21 iunie eşti de la 17.00. Am întrebat: De ce? Mi s-a răspuns: Că aşa a vrut doamna! (n.r. Ramona Săseanu). L-am întrebat dacă a fost făcută o analiză de piaţă, care sunt argumentele, căci România 9, obiectiv vorbind, e lider de post, alături de jurnal în zilele în care e difuzată! Mi-a repetat că asta a fost voinţa doamnei şi dacă am nelămuriri să mă duc la dânsa!”, a afirmat Ionuț Cristache pentru G4Media.
În noua grilă, Ionuţ Cristache va fi pe post între orele 17.00 şi 18.00, de luni până joi. Ionuţ Cristache este plasat imediat după emisiunile despre minorităţi (Emisiunea în limba maghiară luni şi marţi, Convieţuiri – miercuri şi Akzente – joia), potrivit PaginadeMedia.
Ionuț Cristache: „Eu mă pregătesc de România 17.00, după aproape 5 ani de România 9”
„Eu mă pregătesc de România 17.00, după aproape 5 ani de România 9! Oare de ce se numea România 9? Înţeleg că plecăm din «Minorităţi»! Din rating 0.0! Şi de aici suntem liberi la speculaţii în lipsa unor explicaţii obiective şi argumentate!”, a declarat Cristache pentru G4Media.
Jurnalistul apreciază că măsura impusă de noua conducere a TVR demonstrează rea-credință, deoarece în contractul său sunt clauze pe care nu le-ar mai putea respecta în noile condiții.
„Cel mai probabil nu o să le mai pot respecta din cauze de audienţă şi targeturi, dar mi-au plăcut tot timpul provocările! Tot înainte spre orizonturi galbene!”, a afirmat jurnalistul.
Libertatea a solicitat un punct de vedere Televiziunii Române, dar nu a primit un răspuns până la ora publicării articolului. Vom reveni și cu poziția conducerii TVR îndată ce va furnizată.
O emisiune „hărțuită politic”, potrivit realizatorului
În luna aprilie, înainte de demiterea conducerii TVR în frunte cu Doina Gradea, Ionuţ Cristache declara pe post că emisiunea lui este „hărţuită politic”, după ce deputatul Gigel Ştirbu a spus despre România 9 că este o „hazna”.
Ramona Săseanu, propunerea PNL pentru poziția de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, a fost validată în funcţie, pe 12 mai, în plenul Parlamentului, cu 240 de voturi pentru şi 135 împotrivă.
Doina Gradea și Georgică Severin au fost demiși pe 11 mai din fruntea TVR și, respectiv, RRA, după ce Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale TVR și Radioului Public pe anii 2017, 2018 și 2019.
Răspunsul TVR
La solicitarea Libertatea, Televiziunea Română a prezentat un punct de vedere. Iată răspunsul integral:
„Politica de programe este atributul factorilor de decizie ai canalului TVR 1, dar şi ai întregii corporaţii. În acest sens, hotărârea a fost luată şi asumată de Comitetul Director al SRTv. Asemenea decizii sunt complexe şi ţin de analiza şi evaluarea unui întreg ansamblu de factori şi circumstanţe.
Grilele de programe ale canalelor SRTv sunt propuse spre aprobare Comitetului Director, ţinând cont de mai multe aspecte, precum:
– Concurenţa dintre canalele SRTv
– Performanţele programelor respective raportate la slotul orar – cifrele de audienţă înregistrate de emisiunea România 9 raportate la tronsoanele de prime time ale canalului TVR 1, ale celorlalte canale proprii şi ale canalelor competitoare.
– Capacitatea unui anumit program de televiziune de a genera o creştere susţinută şi
consecventă a audienţei pentru tronsonul de prime time al staţiei.
Astfel de decizii sunt argumentate printr-o expunere de motive şi o notă de fundamentare, care se transmit Comitetului Director al SRTv. Conform prevederilor Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, Comitetul Director este compus din 7 (şapte) membri. Mai multe informaţii cu privire la atribuţiile Comitetului Director pot fi găsite pe site-ul TVR.”