În timpul emisiunii „Maghiara de pe 1”, programată luni, 4 septembrie, de la ora 15.00, postul public a difuzat filmul animat „Matyas, Matyas”. Producția de 13 minute îi aparține regizoarei Cecilia Felmeri și a fost realizată în 2010.
În animație apare un cadru cu o cabină telefonică, situată, potrivit stiridecluj.ro, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, iar pe aceasta se disting cuvinte obscene, inclusiv o înjurătură la adresa formației U Cluj.
Suporterii echipei de fotbal alb-negre au reacționat, printr-o scrisoare deschisă, postată pe Facebook.
Suntem revoltați și ne vine să facem multe, obiectăm zicem elegant, ca să nu depășim limitele academice. Păi, mă, oameni buni, noi nu știm cum să reacționăm, când în miezul zilei, pe televiziunea națională, Universitatea este înjurată.
Peluza Șepcile Roșii, pe Facebook:
„Suntem interesați de o poziție oficială din partea Televiziunii Naționale în ceea ce privește această întâmplare”, au mai transmis fanii ardelenilor.
Reacția TVR, în fapt punctul de vedere al producătorului executiv al Secţiei Maghiare din postul public, a venit marți seară.
Filmul de animație „Mátyás, Mátyás”, cu o durată de 13 minute, este un pamflet, care are ca subiect celebrul grup statuar care îl înfăţişează pe regele Matei Corvin, realizat de artistul János Fadrusz şi care a devenit simbol al oraşului Cluj-Napoca.
TVR:
„Dat fiind faptul că este vorba despre un film satiric, potrivit autoarei, acesta include secvenţe şi inscripţii care prezintă realitățile Clujului din anul 2008 într-un registru caricatural. Producătorii nu au avut intenţia să aducă atingere imaginii suporterilor şi Universităţii Cluj, echipa nefiind subiectul filmului”, a mai transmis Departamentul de Comunicare al TVR.
„Decizia de difuzare a filmului a avut în vedere şi distincţiile obţinute, de-a lungul timpului, atât de această producţie, cât şi de autoarea Cecília Felméri, cadru universitar la secția foto/video/media a Universității Sapientia din Cluj-Napoca”, notează TVR, care enumeră distincțiile obținute de producție.
- Premiul pentru cea mai bună producție autohtonă la Anim est (2010),
- Premiul Municipiului Târgu Mureș la Festivalul Alter-Native (2011),
- Nominalizare la Premiile Gopo 2011, secțiunea cea mai bună animație.
Totodată, Televiziunea Română subliniază că, „prin programarea şi difuzarea acestei producţii, nu a intenţionat să aducă atingere imaginii Universităţii Cluj, să jignească echipa de fotbal sau pe suporterii săi şi nici să lezeze imaginea cuiva, ci doar să ofere publicului un pamflet semnat de un regizor premiat”.
Foto: captură GSP (cuvintele triviale au fost blurate)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro