Imediat după ce a preluat controlul Twitter, Elon Musk l-a concediat pe directorul executiv Parag Agrawal şi pe alţi doi directori, directorul financiar Ned Segal şi directorul juridic Vijaya Gadde, potrivit unor surse anonime ale Washington Post.

De asemenea, fondatorul Tesla și SpaceX s-a adresat potențialilor agenți de publicitate într-un mesaj neobișnuit de umil postat. El a vorbit despre cumpărarea Twitter pentru că a vrut să „încerce să ajute omenirea” și a spus că dorește ca „civilizația să aibă o piață digitală”. De asemenea, a acceptat că misiunea lui poate eșua.

Faptul că le-a scris special celor care fac reclamă pe Twitter sugerează că intenționează, deocamdată cel puțin, să rămână cu modelul său de afaceri de publicitate digitală, relatează BBC. Asta în ciuda faptului că aceste venituri încep să scadă pentru giganți precum Alphabet, proprietarul Google, și pentru Meta, proprietarul Facebook, pe măsură ce criza financiară globală se instalează și firmele rămân cu mai puțini bani pentru marketing.

Se întoarce Donald Trump?

În trecut, a vorbit pe larg despre dorința de a ușura moderarea celor postate, astfel încât mai multe voci să poată fi auzite mai liber. Această afirmație venea în contextul în care Twitter a fost mult timp acuzat că favorizează mesajele de stânga, liberale, ceea ce a negat mereu.

Ar putea decide să aducă înapoi câteva dintre cele mai controversate personaje, interzise sub administrația anterioară – fostul președinte american Donald Trump (care a spus anterior că nu are nicio dorință să se întoarcă) sau, mai recent, prietenul său Kanye West.

West a fost interzis pentru antisemitism, iar fostul președinte american a fost „suspendat definitiv” pentru incitare la violență în contextul revoltelor de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021.

Donald Trump și Kanye West au fost amândoi interziși pe Twitter din cauza postărilor Foto: EPA

Curățenie generală?

Musk a renunțat pentru scurt timp la achiziția rețelei, furios de cantitatea uriașă de spam și conturi false. Twitter a contestat întotdeauna afirmațiile sale conform cărora cifra sa oficială mult mai mică decât realitatea.

Acum, el ar putea comanda o curățenie generală, deși asta ar afecta probabil numărul de urmăritori pentru toată lumea, ceea ce ar putea fi o primă mișcare nepopulară.

Super-aplicația

Poate cel mai interesant indiciu al lui de până acum este dorința de a crea o super-aplicație: „X, aplicația pentru tot”. El nu a detaliat niciodată acest lucru, dar mulți au sugerat că se referă la crearea unui fel de „super-aplicație” după modelul WeChat din China – un ghișeu unic pentru rețelele sociale, mesagerie, finanțe, comenzi de mâncare. Pe scurt, ceva să administreze viața de zi cu zi.

Occidentul nu are încă așa ceva, deși s-ar putea argumenta că WhatsApp și chiar Facebook Messenger se transformă ușor în servicii cu funcții multiple.

Nu există super-aplicații în Statele Unite, deoarece bariera este mare și există o mulțime de opțiuni pentru aplicații, a spus Scott Galloway, gazdă al podcastului tehnologic Pivot și profesor de marketing la Universitatea din New York.

Apple și Google, care controlează magazinele de aplicații de pe iPhone și telefoane Android, se consideră super-aplicații și ar fi puțin probabil să permită dezvoltarea altor super-aplicații, a spus Galloway. El oferă refuzul Apple de a permite Spotify să vândă cărți audio ca un exemplu de bariere.

Adăugarea de plăți, care necesită în general verificarea identității, ar putea complica un serviciu care a permis anonimatul să înflorească, făcând Twitter un instrument puternic pentru activismul politic în medii ostile, a declarat Jason Goldman, un fost membru al consiliului de administrație al Twitter.

Dreptul la liberă exprimare

Musk a promis că va păstra libertatea de exprimare de toate felurile, dar a avut, de asemenea, un ton mai conciliant cu liderii mondiali care urmăresc să controleze Big Tech.

În mai, Musk a declarat într-un videoclip de pe Twitter că este de acord cu noul regulament al Uniunii Europene pentru zona digitală, care va forța Big Tech să facă mai mult pentru a combate conținutul ilegal sau vor risca amenzi de până la 6% din veniturile globale.

Autoritățile de reglementare din Asia întăresc, de asemenea, pozițiile legale împotriva platformelor de social media și ordonă eliminarea conținutului pe care îl consideră ilegal, care include discursul disidenților politici.

Expansiunea afacerii Tesla în China, unde a generat 14 miliarde de dolari anul trecut, ar putea pune Twitter în pericol, a spus Goldman, fostul membru al consiliului de administrație al Twitter.

„Ideea că el va fi cel care va menține legătura cu guvernul chinez și, eventual, va transmite informații despre utilizatori, este foarte înfricoșătoare”, a spus Goldman.

Twitter este echipat cu experți care analizează cererile de date din partea guvernelor, dar Musk și-a arătat disprețul față de acești experți, a spus el.

Înainte să fie anunțată finalizarea tranzacției, Elon Musk a făcut și declarații despre motivul pentru care a cumpărat Twitter. Miliardarul susține că a vrut să cumpere compania „deoarece este important pentru viitorul civilizației să existe o piață digitală comună, unde o gamă largă de credințe poate fi dezbătută într-un mod sănătos, fără a recurge la violență”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News