Stan Lee, creatorul celebrelor personaje de benzi desenate Spiderman, va prezenta în fiecare marţi, la Discovery Channel, începând de poimâine, la ora 22.00, seria “Supereroii lui Stan Lee”. Vedeta americană cu origini româneşti şi Daniel Browning-Smith, considerat “cel mai flexibil om din lume”, vor aduce în prim-plan poveştile incredibile ale unor oameni cu însuşiri uluitoare. Fiecare dintre “ciudaţi” e supus unor teste prin care să-şi dovedească puterile.

Ține pe loc două motoare turate

Americanul Dennis Rogers e considerat cel mai puternic om din lume. El şi-a descoperit forţa la 7 ani, când, în ciuda vârstei fragede şi a corpului său firav, a cărat cu uşurinţă, urcând panta unui deal, un covor greu, pe care tatăl său abia reuşea să îl ridice. De atunci, Dennis a aflat că poate trece cu uşurinţă orice test de forţă, din prima încercare. De exemplu, el poate să ţină în loc două motociclete turate la maximum.

Manechinul uman pentru teste de coliziune

Americanul Rusty Haight a intrat în Cartea Recordurilor drept omul care a realizat cele mai multe teste de rezistenţă la zdrobire. Poreclit pe bună dreptate “Manechinul uman”, Haight s-a izbit, în numele siguranţei rutiere, de peste 1.000 de ori de ziduri, la bordul tot atâtor automobile. Neobişnuitele sale studii servesc în prezent marilor companii producătoare de automobile la realizarea unor maşini mai sigure.

Îşi ţine respiraţia peste 8 minute

Belgianul Patrick Musimu, din Bonaire, Caraibele Olandeze, poate să se scufunde la o adâncime de 200 de metri inspirând o singură dată. Are o capacitate pulmonară de 9 litri, (spre deosebire de un om normal, care are 3-5 litri) – şi îşi poate ţine respiraţia 8 minute şi 33 de secunde. Pe 30 iunie 2005, el a doborât cu aproape 40 m fostul record mondial «No Limit » (“Fără limite”) la scufundări libere, afundându-se la o adâncime de 209 metri fără să folosească nici un fel de echipamente pentru respiraţie.

Aleargă 80 de ore fără oprire

Americanul Dean Karnazes are o rezistenţă fizică de invidiat. El a alergat, în 2005, non-stop timp de 80 de ore şi 44 de minute. În 2006, a participat la 50 de maratoane, în 50 de zile consecutiv. Cursele sale se derulează adesea într-un mediu extrem de dificil. De exemplu, a alergat peste 200 de kilometri fără oprire la o temperatură de 48,8°C, dar şi la -40°C.

Omul curent

Rajmohan Nair este o adevărată legendă în oraşul lui natal – Kollam, din India – unde este sărbătorit pentru imunitatea lui “supraomenească” faţă de curentul electric, el fiind poreclit ‘Current Mohan. Rajmohan şi-a descoperit această abilitate neobişnuită când, după moartea mamei lui, a încercat să se sinucidă sărind pe un stâlp electric. Nu numai că a supravieţuit, dar nu a simţit niciun fel de durere. De atunci, a reuşit să îşi treacă prin corp cantităţi uriaşe de curent electric, rămânând teafăr şi nevătămat. În mod obişnuit, e de ajuns o zecime de amper pentru a ucide un om. Current Mohan e capabil să reziste unui curent electric cu o intensitate de 30 de ori mai mare.

Calculatorul uman

Scott Flansburg din San Diego, Sua, este supranumit “Calculatorul uman”. Scott poate face calcule aritmetice complexe, inclusiv extragând rădăcina de ordinul 2 şi 3 a oricărui număr. Calculează totul în gând, cu o viteză uluitoare şi cu acurateţea unui calculator, mai rapid decât orice alt om de pe glob. Părinţii lui Scott şi-au dat seama că fiul lor are acest talent special când, la vârsta de 10 ani, băiatul a început să adune preţurile cumpărăturilor mai rapid decât casa de marcat din magazin.Scott face acum turnee prin toată lumea, pentru a eradica “neştiinţa oamenilor în ale numerelor”. El vrea să îi inspire pe copii şi să îi atragă în lumea matematicii, ba chiar susţine că poate să numere într-un mod cu totul nou.

Radarul

Complet orb din naştere, Juan Ruiz din SUA pare să vizualizeze lumea folosind aceeaşi formă de sonor ca şi liliecii sau delfinii, un proces cunoscut sub denumirea de “ecolocaţie”.Juan merge în mod regulat cu bicicleta prin cartierul lui din California, “navigând” într-un mod foarte simplu: plescăie uşor din limbă şi ascultă ecoul astfel produs. El susţine că tehnica lui este atât de avansată, încât îi permite să îşi formeze în minte imagini tridimensionale extrem de precise – şi chiar să deosebească între ele diverse tipuri de maşini. Juan îşi demonstrează incredibila abilitate în faţa co-prezentatorului seriei „Supereroii lui Stan Lee”, Daniel, parcurgând un traseu complex, ghidat numai şi numai de sunetele pe care le scoate cu limba.

Pistolarul rapid

Americanul Bob Munden este cel mai rapid pistolar de pe glob. Se zvoneşte că Bob ar putea să tragă cu pistolul mai rapid decât poate clipi un om. Chiar şi la această viteză incredibilă, acurateţea lui nu are rival. Bob susţine că poate să nimerească o aspirină, aruncând-o de pe vârful unui cui de la o distanţă de aproape 10 metri. Bob deţine cam toate recordurile mondiale posibile, la toate categoriile de trageri rapide cu pistolul la care concurează. Gazdele emisiunii să afle dacă viteza lui Bob depăşeşte limita maximă a unei persoane înregistrată până acum, folosind electromimografia şi camere de filmat cu cea mai rapidă tehnologie disponibilă în lume.

Rezistă minute întregi la temperaturi incredibil de ridicate

Timo Kaukonen din Finlanda este campion mondial la saună. El îşi forţează cu regularitate limitele organismului, supunându-se unor călduri extreme. Este capabil să reziste 16 minute sufocante, la o temperatură suficient de ridicată pentru a fierbe apa. Timo a fost obişnuit de mic să meargă zilnic la saună. În Finlanda, cele mai multe locuinţe au sauna proprie, căci această activitate este renumită pentru beneficiile pe care le aduce sănătăţii. Astfel, Timo şi-a dat rapid seama cât de mult îi plăceau aceste şedinţe şi a ajuns să reziste în saună mai mult decât oricare dintre prietenii sau rudele lui, uimindu-i pe toţi cu extraordinara lui rezistenţă la temperaturi înalte. Daniel studiază pielea lui Timo, pentru a afla dacă acesta nu are cumva o structură genetică diferită, care să îl deosebească de restul oamenilor.

Luptătorul suprem

Crescut într-o mânăstire veche de 1500 ani, călugărul-luptător Shi Yan Ming a şocat întreaga lume mutându-se în New York în 1992. Era prima dată când un călugăr Shaolin pleca din China. El a făcut acest lucru pentru a putea transmite filosofia Shaolin întregii lumi. Mesajul lui Shi Yan Ming este destul de simplu: “Viaţa e frumoasă. Fii sincer cu tine însuţi şi antrenează-te serios!” . Astfel, ]n 1994, Shi Yan Ming a înfiinţat, la New York, Templul Shaolin din SUA, unde se predă filosofia Chan sau Meditaţia asupra Acţiunii, continuând tradiţia ale cărei baze au fost puse de Bodhidharma (Putidamo) în anul 527. Templul Shaolin are filiale şi în Austria, Mexic, Africa de Sud, Chile, Trinidad-Tobago şi Argentina.Shi Yan Ming are doar 1,59 m înălţime, dar stăpâneşte forţa energiei vitale Qi şi a reuşit să aducă la un nivel superior celebra lovitură de pumn a lui Bruce Lee, dată de la o distanţă de numai 2,5 cm. Folosind tehnologia de verificare a rezistenţei automobilelor la impact, gazdele seriei „Supereroii lui Stan Lee” vor încerca să afle dacă Shi Yen Ming are cea mai ucigătoare lovitură de pumn de pe glob.

Scufundări de la înălţime

Cu o experienţă de scufundător profesionist de peste 25 ani, Darren Taylor, cunoscut sub numele de “Profesorul Splash” din Colorado, SUA, este campion mondial la scufundări de la înălţime. Profesorul Splash aduce la un alt nivel arta scufundării în ape puţin adânci. El a străbătut întreaga lume, spulberând recorduri şi captivând milioane de spectatori. Deţine opt recorduri mondiale în cinci ţări (Italia, Spania, Germania, Japonia şi SUA) şi este considerat cel mai mare scufundător-cascador din lume. Susţine că este singurul scufundător care stăpâneşte arta scufundării în ape puţin adânci. Daniel încearcă să afle cum poate supravieţui un om unei sărituri “pe burtă” de la o înălţime de 10 metri, într-o apă adâncă de numai 30 cm.

Nicovala umană

Luptător profesionist de wrestling, John Ferraro, cunoscut şi sub numele de Gino Martino, este renumit pentru că ar avea un cap indestructibil. El susţine că şi-a descoperit rezistenţa “supraomenească” a craniului în timp ce îl fugărea pe fratele lui mai mic prin casă. Atunci s-a împiedicat şi a căzut cu capul înainte, direct într-o uşă de stejar masiv, pe care a smuls-o din balamale. John susţine acum că are un craniu superputernic, care poate suporta tot felul de lovituri – inclusiv date cu barosul, diverse mingi de bowling sau chiar un ciocan cu aer comprimat – care pe alţii i-ar lăsa cel puţin inconştienţi, dacă nu şi mai rău.

Omul-Orchestră

Despre newyorkezul Kenny Muhammad se spune că ar fi unul dintre cei mai mari percuţionişti vocali de pe glob. El are capacitatea unică de a produce multiple efect muzicale, imitând simultan instrumente de suflat, cu coarde şi de percuţie – fapt care i-a câştigat porecla de “Omul-Orchestră”. Capacităţile lui remarcabile îi permit să spulbere stereotipurile muzicale. El a colaborat cu compozitori şi dirijori cunoscuţi de muzică clasică, pentru a combina energia brută a percuţionismului vocal cu forţa clasică a unei orchestre adevărate. Teoretic, viteza, precizia şi claritatea efectelor sonore pe care le poate produce Kenny nu ar trebui să fie posibile pentru un om. Acest “vrăjitor al sunetelor” are uluitoare capacitate de a genera simultan sunetele pe care le-ar produce o întreagă orchestră – şi pe care el le imită folosindu-şi numai vocea. Daniel studiază modul în care reuşeşte Kenny să creeze asemenea sunete care nu au rival pe glob.

Citeşte şi: Super oameni (partea II)

 
 

Urmărește-ne pe Google News