Saud al-Qahtani se ocupa de imaginea prințului Mohammed bin Salman pe rețelele de socializare, a plănuit arestarea a sute de oameni din elita țării, a capturat un premier libanez (Saad al-Hariri, în 2017- n.r.) și a condus uciderea brutală a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consultatul din Istanbul, dând ordine prin Skype.

Telefonul i-ar fi aparținut generalului Maher Mutreb, care face parte din evhipa de securitate a prințului Mahommed, și identificat de turci ca fiind parte din echipa de 15 ucigași.

O sursă din serviciile de informații din Turcia a spus că, la un moment dat, Qahtani le-a spus oamenilor săi să scape de cadavru. „Aduceți-mi capul câinelui”, a dat instrucții înaltul ofical saudit.

El a fost concediat, recent, împreună cu alți patru oficiali, precizează Digi 24. De altfel, primele capete care au căzut după moartea lui Jamal Khashoggi.

Înregistrarea audio prin Skype s-ar afla acum la președintele turc Recep Tayyip Erdogan, dar acesta refuză să o pună la dispoziția americanilor. Însă, zilele trecute, a anunțat că va prezenta, astăzi, noi informații cu privire la investigație.

Saud al-Qahtani a avut în ultimii trei ani o influență atât de mare în regat încât este foarte greu pentru saudiți să-l portretizeze ca fiind cel care a comandat crima fără să-l lege de prințul Mohammed, poreclit MbS, cel care a vorbit cu Jamal Khashoggi la telefon înainte ca jurnalistul să fie ucis.

Qahtani a precizat, la un moment dat, că nu ar avea vreo inițiativă fără aprobarea șefului său. „Crezi că iau decizii fără îndrumare? Sunt un angajat și un executant loial al ordinelor date de regele meu și de prinț”, a scris acesta pe Twitter, vara trecută. Acum, însă, nu a dorit să facă declarații despre acest caz.

Oficialii saudiți susțin, totuși, că prințul Mohammed bin Salman nu era la curent cu operațiunea care a dus la moartea lui Khashoggi și „cu siguranță nu a ordonat răpirea și uciderea cuiva”, dar surse de la curtea regală afirmă că prințul MbS a permis ca Saud al-Qahtani să poarte responsabilitatea uciderii lui Khashoggi.

Saud al-Qahtani, consilier de rang înalt de la curtea regală a Riadului (FOTO: Twitter.com)

Jamal Khashoggi a fost văzut ultima dată în data de 2 octombrie, la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, unde a mers pentru a ridica acte necesare căsătoriei sale cu logodnica turcă.

Oficialii din Turcia au susținut că Jamal a fost omorât și dezmembrat în Consulat. O sursă a spus că a ascultat înregistrarea audio cu ultimele momente de viață ale jurnalistului și a susținut că bărbatul a fost măcelărit de viu, într-o execuție care a durat șapte minute. Până vineri, 19 octombrie, toate acuzațiile au fost respinse de autoritățile de la Riad.

Primele capete au căzut deja, după moartea lui Jamal Khashoggi. Printre persoanele arestate se află 15 bărbați care au fost trimiși să-l confrunte pe Jamal, un șofer și doi membrii ai Consulatului, a spus un oficial saudit, citat de nytimes.com.

Între timp, a apărut o nouă imagine cu Jamal Khashoggi, chiar înainte să fie ucis. Turcii anunță că sunt foarte aproape de găsirea rămășițelor jurnalistului. Aceștia au căutat cadavrul lui Jamal Khashoggi până și în bagajele pasagerilor, pe aeroportul din Istanbul. Totuși, se crede că rămășițele jurnalistului Jamal Khashoggi ar fi fost dizolvate într-un acid extrem de puternic.

Mai mult, se crede că jurnalistul Jamal Khashoggi nu a fost singura victimă. Crima oribilă ar fi avut loc după dispariția a trei prinți saudiți exilați.


Citește și… ANCHETĂ / Preț exorbitant pentru paza cimitirelor din Ploiești! Decizia care va lăsa zeci de oameni șomeri și va duce la triplarea cheltuielilor


Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News