„Rămâne în pronunţare adoptarea măsurilor cele mai adecvate pentru asigurarea eventualei captivităţi a exemplarului identificat drept Kj1”, numele dat ursului, a hotărât Tribunalul Administrativ Regional din Trento, care a acceptat cererile înaintate de mai multe grupuri de apărare a animalelor pentru a nu fi aplicat ordinul de ucidere a ursului.
Preşedintele regional al provinciei, Maurizio Fugatti, emisese duminică acest ordin, însoţit de probele conform cărora ursul „Kj1” este responsabil pentru atacul asupra turistului, astfel că a dispus împuşcarea animalului, a doua dispoziţie de acest fel după zece zile de polemici.
În aceste condiţii, organizaţiile de protecţie a animalelor au propus transferul ursului în România.
Avocata grupului „Onlus” pentru protecţia animalelor, Francesca Patanella, a susţinut că în România „sunt pregătiţi să primească ursul” şi a calificat drept „inutil” ordinul de împuşcare a acestuia, „dat fiind că există o alternativă de transfer, aşadar uciderea nenecesară a unui animal poate fi considerată un delict”.
La rândul său, Entitatea Naţională pentru Protecţia Animalelor (ENPA) din Italia a invocat faptul că se teme că ursul „Kj1” va fi ucis de braconieri, cum s-a întâmplat anterior cu alţi doi urşi pentru care Maurizio Fugatti a decis de asemenea să fie împuşcaţi.
Atacul acelui urs a avut loc pe 16 iulie şi a avut ca victimă un turist ce se plimba singur printr-o pădure şi a suferit răni la mâini şi la picioare. Preşedintele regional a emis apoi un prim ordin de împuşcare a ursului, dar care a fost suspendat preventiv de justiţie cu argumentul că nu exista „o evaluare definitivă a trasabilităţii reale a atacului ursului”.
Nu este primul caz de acest fel care provoacă polemici în Italia. De exemplu, în septembrie anul trecut, uciderea unei ursoaice brune în pericol de extincţie a generat un val de proteste şi inclusiv ameninţări la adresa bărbatului care a împuşcat animalul şi care a avut nevoie de protecţia poliţiei.
La mijlocul lunii iulie, deputații români au votat modificarea legii privind împușcarea urșilor, după tragedia din Bucegi, când o tânără de 19 ani din Iași a murit după ce a fost atacată de un urs când se afla pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi.
Nvf1972 • 23.07.2024, 23:03
S-au înmulțit față de 1989. Vedeți statisticile. Trebuie neapărat corecția făcută!
Avram_Iancu • 23.07.2024, 11:53
Fantastic! In continuare suntem priviti ca "***" Europei, locul unde Europa arunca deseurile si mai nou animalele salbatice de care le este frica... Astept sa apara public CINE „sunt pregătiţi să primească ursul” din Romania? CiuCio, la voi este vreun comentariu? Altii? Nu ca m-as astepta la vreuna... mai repede cazam ursul decat sa zicem ceva contra. Stim doar sa ne caciulim si sa plecam capul la toate *** venite de afara.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
fredi73 • 23.07.2024, 10:19
Ar fi bine că activiștii de mediu sau mai bine zis(oameni fără ocupație!) sa adopte ei cite un urs la ei acasă !!!și să ne lase pe noi in pace !