Marcek (37 de ani), care nu a fost prezent la pronunţarea sentinţei, şi-a recunoscut vinovăţia în acest caz, care a generat proteste la nivel naţional şi în cele din urmă a dus la prăbuşirea guvernului în această ţară central-europeană cu 5,5 milioane de locuitori.

Jan Kuciak relatase în detaliu despre afacerile milionarului Marian Kocner, dar şi despre alte cazuri de corupţie. Ultimul articol al lui Jan Kuciak, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenţi în Slovacia – printre care Antonino Vadala – şi suspectaţi de legături cu mafia calabreză ‘Ndrangheta.

Asasinarea sa şi a logodnicei sale în 2018, în casa loc din satul Velka Maca, a provocat ample manifestaţii de stradă care l-au împins la demisie pe premierul de la acea vreme, Robert Fico, politicianul dominant în Slovacia de peste un deceniu.

La începutul lui martie, tribunalul special pentru crimă organizată din Pezinok, lângă Bratislava, a anunţat că procedurile juridice în acest dosar vor fi suspendate până cel puţin la sfârşitul lui martie din cauza coronavirusului. Procesul lui Miroslav Marcek era urmărit cu atenţie de mass-media internaţională de la începutul lui, anterior în acest an.

Omul de afaceri slovac Marian Kocner, judecat pentru comandarea crimei din februarie 2018, ar fi mituit în mod sistematic ani la rând mai mulţi magistraţi, cu mult timp încă înainte de asasinarea lui Kuciak. Investigaţiile asupra afacerilor milionarului Marian Kocner au dezvăluit o reţea de corupţie care a funcţionat timp de câteva decenii în Slovacia.

În aprilie 2018, Parlamentul European a condamnat ferm într-o rezoluţie asasinarea lui Jan Kuciak şi a partenerei sale şi a cerut o ”anchetă aprofundată, independentă şi internaţională”. Ulterior, în ianuarie anul trecut, PE a lansat programul de training ‘Jan Kuciak adresat jurnaliştilor de investigaţie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News