Mihaela Miloiu. Foto: Facebook / gabryela.miloiu
  • Conform unui raport publicat de Comisia Europeană, 74% dintre victimele traficului de persoane recrutate dintr-un stat membru al UE și exploatate în altul provin din România.
  • Cazul Mihaelei Miloiu este definitoriu pentru modul în care autorităţile române tratează acest fenomen deosebit de grav.
  • Tânăra a fost traficată timp de 3 ani de un clan din Câmpulung, dar procurorii DIICOT au considerat că ea nu este o victimă.   
  • Membrii reţelei de traficanţi au fost puşi în libertate de un judecător şi au continuat să-şi exploateze victimele. 

În Capul Piscului, morţii sunt îngropaţi în mijlocul satului, în cimitirul din spatele bisericii. De jur împrejurul lui, adunate în căuşul dealurilor, sunt casele oamenilor, cu ferestrele îndreptate înspre cruci, ca într-o mult prea târzie priveghere. 

Printre morminte, unele vechi şi de-un secol, e un singur sicriu de zinc, iar la capătul lespezii ce-l acoperă arde o lumânare.

O dată la câteva zile, mama Mihaelei vine la cimitir şi stă de vorbă cu fata ei, încercând să repare cumva tăcerea şi golul căscat între ele în ultimii ani de viaţă ai adolescentei.

Mormântul Mihaelei din Capul Piscului

Visa să se facă bucătăreasă

Familia Miloiu locuieşte la marginea satului, în capătul unei uliţi desfundate pe care trec căruţele dinspre deal. 

Tatăl Mihaelei, Miloiu Ionel, a lucrat la exploatarea minieră şi e pensionar, iar mama, Miloiu Velica, munceşte la Piteşte. Face naveta zilnic, 40 de km, ca să plătească datoriile în care e înglodată familia. Cei doi mai au un băiat, care locuieşte în curte cu ei.

Mihaela a vrut să scape de sărăcia din satul natal.

Când Mihaela a plecat la oraş de pe uliţa din Capul Piscului, nimic nu prevestea ce avea să i se întâmple. Fata de 15 ani fusese admisă la Colegiul „Dinicu Golescu”, unul dintre cele mai bune licee din Câmpulung. Era un elev conștiincios și absolvise clasa a IX-a cu media generală 7,52, notabil pentru un copil în nevoi. Avea vise mărunte, ca orice copil de la ţară care nu îndrăzneşte să spere la mai mult.

Am o soră care lucrează la spital, la bucătărie. Şi Mihaela îmi spunea că vrea să se facă bucătăreasă. Şi visa să aibă şi ea cândva o familie, pentru că iubea mult copiii.

Mama Mihaelei:

Mihaela Miloiu, în martie 2013, cu câteva luni înainte să devină victimă a traficului de minori (sursa: facebook.com/gabryela.miloiu)

Mihaela făcea zilnic naveta de acasă la Câmpulung. Într-o după – amiază, la ieşirea din liceu, fata l-a cunoscut pe Dafinel, un tânăr de care s-a îndrăgostit până peste cap. Era prima ei iubire, nu mai avusese vreun prieten până atunci. 

„Lover – boy”, instruit după manual

Dafinel Boceanu (18 ani) era un „lover-boy”, adică un fel de profesionist în vrăjitul fetelor care, odată racolate, erau puse să producă bani din prostituţie. 

Dafinel Boceanu în 2015, când era „iubitul” Mihaelei (sursa: facebook.com/dafinel.boceanu)

Să fii „lover – boy” e un soi de job, pentru care trebuie să ai abilităţi şi pregătire. Psihologul Iana Matei cunoaşte foarte bine acest mod de operare al traficanţilor, pentru că din 1998, de când a înființat primul centru pentru minore traficate din România, a cunoscut şi a salvat sute de fete pe care „iubiţii” lor le obligau să se prostitueze.

„Au o artă a seducţiei şi au manuale în care-şi fac instruire”, explică Iana Matei. „Ei targhetează, de regulă, fete care au fost abuzate sexual de mici, de tată sau de un membru al familiei. Unul dintre ei spunea că fetele astea sunt mană cerească pentru ei, «o fată dinasta o să facă tot ce vrei tu să facă, dar trebuie să fii puţin mai dur decât a fost iniţialul abuzator, iar apoi să fii foarte bun cu ea, ca să îi arăţi dragoste»”.

Psihologul Iana Matei

E o dragoste toxică, o pânză de păianjen aproape indestructibilă ţesută în jurul victimei care, fără ajutor din afară, nu are nicio scăpare. 

Victimele lor sunt fete sfioase, care nu au respect de sine și încredere. Fata aceea nu ştie ce e dragostea şi, când vine un făt frumos cu buricul de aur şi-i spune „te iubesc, fă”, acela e cuvântul cheie. În sfârşit, a găsit dragostea. Dacă individul ăsta o ia a doua zi şi o scoate pe stradă, la produs, ea se va duce. Pentru că nu vrea să piardă dragostea.

Iana Matei, fondator Reaching Out România:

Mama Mihaelei: „Râdea şi zicea că el nu e aşa”

Clanul Boceanu, din care făcea parte şi Dafinel, era renumit în zonă şi atunci, pentru că se ocupa cu cămătăria, şantajul şi cu traficul de femei. 

După ce l-a cunoscut pe Dafinel, Mihaela „a devenit mai tăcută, mai ascunsă, nu ne mai povestea tot”, mărturiseşte mama fetei. Familia a încercat, cu vorba bună, să o convingă pe fată să renunţe la el. 

Cu forţa, spun părinţii, nu au încercat să o ţină niciodată departe de Dafinel. „Bănuiam că ea vrea să se ducă la şcoală, n-aveam ce să facem…”, spune mama. „S-o închidem, pur şi simplu, nu puteam. Acum ne pare rău că n-am făcut-o.”   

Nota 4 la purtare

În clasa a X-a, fata s-a transferat la Colegiul Tehnologic, un liceu mai slab cotat din Câmpulung. 

Colegiul Tehnologic din Câmpulung

A început să adune absenţe şi a terminat anul cu media 7,5 la purtare. Iar clasa a XI-a a fost un dezastru, Mihaela era pusă să se prostitueze, prin pensiunile din oraş sau din Piteşti, şi nu mai mergea deloc la şcoală. La finalul anului, a avut nota 4 la purtare.   

Pe Mihaela au luat-o zlătarii. Când a văzut că fata nu mai vine la şcoală, diriginta ei a sunat-o pe mamă, care i-a spus că ea nu are ce să-i facă.

Adriana Nedelcu, director Colegiul Tehnic Câmpulung:

Mai mult, cei de la liceu n-au ştiut să facă nici ei. În vacanţa dintre semestrele clasei a XI-a, Mihaela împlinise 18 ani, aşa că nici Protecţia Copilului nu mai putea interveni. În plus, „legea prevede că învăţământul obligatoriu este de 10 clase, iar mai departe este opţiunea fiecăruia dacă mai vine la şcoală sau nu”, explică directoarea Colegiul Tehnic.

În acelaşi liceu învaţă şi D.S. (15 ani), o adolescentă pe care părinţii ei se chinuie de luni de zile să o scoată din mrejele traficanţilor. 

Din victimă, Mihaela a devenit martoră

În ianuarie 2016, după ce a împlinit 18 ani, Mihaela s-a mutat la Dafinel, iar prin casa părintească din Capu Piscului mai venea, uneori, doar în vizită.   

O păcălise că se însoară cu ea, că o să se angajeze. Ba chiar, într-un timp, a şi lucrat pe-acolo, pe la Câmpulung, o lună parcă. Aşa mi-a spus ea, că eu nu l-am văzut.

Miloiu Velica, mama Mihaelei:  

Dafinel nu era un traficant solitar. Fraţii lui mai mari, Elvis (26 ani) şi Alexandru (25 de ani), operau folosind aceeaşi metodă „lover-boy”. Era marca înregistrată a clanului.

La începutul anului 2016, poliţiştii de la crimă organizată din Piteşti au intrat pe fir, iar la 17 martie fraţii Boceanu au fost arestaţi.

În faţa procurorilor DIICOT, Mihaela a declarat că „în urmă cu circa 3 ani l-a cunoscut pe inculpatul Boceanu Dafinel care, la un moment dat, i-a spus că intenționează să se căsătorească cu aceasta, însă ar fi bine să aștepte până va deveni majoră”. 

„Cu toate acestea, la scurt timp, inculpatul i-a propus martorei să se prostitueze, motivând că nu au bani suficienți pentru nevoile zilnice”, se precizează în rechizitoriul DIICOT. „La scurt timp” înseamnă că fata avea atunci 15-16 ani și era o victimă a traficului de minori. Mai mult, la 6 ianuarie 2016, când poliţia s-a sesizat cu privire la infracţiunile comise de fraţii Boceanu, Mihaela nu împlinise încă 18 ani.

Dar procurorii DIICOT au apreciat că ea nu este victimă a traficului de minori, ci doar o martoră. O adolescentă care „a acceptat propunerea inculpatului Boceanu Dafinel de a practica prostituția, iar banii pe care îi obținea de la clienți îi cheltuia împreună cu acesta”, după cum susţin procurorii. Care pe Dafinel l-au acuzat, în cazul Mihaelei, doar de proxenetism. 

Traficanţi de minore, puşi să muncească la Protecția Copilului

Fraţii Boceanu şi ceilalţi doi intermediari care le procurau clienţi au recunoscut acuzaţiile şi au solicitat ca judecata să se facă doar pe baza probelor adunate de procurori. La 22 iunie 2016, judecătorul Gheorghe Neacşu a decis condamnarea lui Boceanu Dafinel la 3 ani cu suspendare şi punerea lui în libertate de îndată.

Boceanu Alexandru a primit 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Ciolan Ioan – 2 ani cu suspendare, iar Bucur Mircea – 3 ani cu suspendare. Cu toţii au fost obligaţi de judecătorul Neacşu să presteze „o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile la Inspectoratul Școlar Argeș sau Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș”. 

Singurul condamnat cu executare a fost Boceanu Elvis, pentru că era recidivist şi primise, în trecut, o altă pedeapsă cu suspendare, pentru furt. 

În martie 2016, E. Elena, una dintre minorele – părţi vătămate în dosarul de trafic, le-a declarat procurorilor DIICOT că „Boceanu Elvis şi Boceanu Dafinel au intenționat să le scoată din țară pe ea și pe martora Miloiu Mihaela, cu scopul ca amândouă să practice prostituția în străinătate.”

La patru luni după ce a fost eliberat din arest, Dafinel şi-a dus planul până la capăt. Mihaela a fost dusă în Elveţia şi pusă să se prostitueze pe străzile din Lausanne. Iar, după doar câteva zile, ea a urcat în maşina unui bărbat care avea să o omoare. 

Citește continuarea: Cine a ucis-o pe Mihaela Miloiu şi cum au intrat în alertă poliţiile din trei state

Cum a fost demantelată în Elveţia reţeaua de traficanţi din Câmpulung, pentru a fi pusă în libertate apoi de magistraţii români.

Urmărește-ne pe Google News