Violenţe fără precedent în Iran,după ce oamenii acuză că alegerile prezidenţiale au fost fraudate. Poliţia, la comanda liderului reales Mahmoud Ahmadinejad, a tras în mulţime, la Teheran. Cel puţin 19 tineri morţi.
Întreaga lume a privit, ieri, înmărmurită, cum o tânără iraniană, pe nume Neda, s-a stins pe străzile capitalei Teheran, unde ieşise alături de zeci de mii de oameni să protesteze împotriva realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, la 12 iunie. La comanda liderului suprem, poliţia a început să tragă în mulţimea de oameni consideraţi terorişti, pentru că au îndrăznit să spună că alegerile au fost fraudate.
Simpatizanţii contracandidatului Mir Hossein Moussavi, în frunte cu acesta, au ieşit în stradă încă de pe 17 iunie, pentru a-şi manifesta nemulţumirea cu privire la rezultatul alegerilor.
În weekendul trecut însă, protestele au degenerat şi cel puţin 19 oameni, mulţi dintre ei tineri, au pierit seceraţi de gloanţe sau călcaţi în picioare de poliţie. Presa internaţională a difuzat ieri imagini cu o frumoasă iraniancă, pe nume Neda, care a fost împuşcată în piept de un poliţist. Femeia s-a stins sub ochii a zeci de oameni care i-au sărit în ajutor, dar nu au putut face nimic sub ploaia de gloanţe.
Frumoasa iraniancă Neda, simbolul protestelor
Pe de altă parte, sute de jurnalişti din toată lumea, veniţi să relateze despre protestele din Iran, au fost avertizaţi cu privire la materialele de presă pe care le vor trimite. Corespondentul postului BBC a fost primul căruia i s-a cerut să părăsească rapid Iranul.
Şi corespondenţii ziarelor The Times, El Mundo sau ai agenţiei de presă AFP sunt nevoiţi să se semneze cu pseudonim, pentru a nu fi identificaţi de oamenii lui Ahmadinejad, care au instituit filtre pe internet. Toţi se tem că vor fi asasinaţi.