Chiar dacă forțele Moscovei continuă să înregistreze pierderi grele, Ucraina a fost pusă în fața unor alegeri dureroase, în timp ce luptă pentru a-și menține pozițiile defensive din regiunea estică Donbas în fața bombardamentelor rusești necruțătoare.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană ar putea decide să se retragă din orașele Severodonețk și Lisichansk, aflate pe linia frontului, descriindu-le ca fiind „orașe moarte”, devastate de atacurile rușilor și aproape goale de civili. Dar o retragere din Severodonețk, acolo unde marți continuau să se ducă lupte de stradă violente – după cum au declarat oficialii ucraineni – ar face ca viitoarele încercări de recucerire a orașului să fie și mai costisitoare, a adăugat liderul ucrainean.
Luând cuvântul luni în fața unui grup de jurnaliști, Zelenski a declarat că, dacă Moscova reușește să-și atingă obiectivul de a obține controlul asupra Donbasului, atunci aceasta ar reprezenta o provocare existențială, care va oferi armatei ruse un punct de sprijin pentru a putea lansa „atacuri constante cu rachete asupra centrului Ucrainei”. Dar președintele ucrainean a promis că armata nu va permite ca acest lucru să se întâmple, transmițând națiunii ulterior, în discursul său de peste noapte: „Donbasul ucrainean rămâne în picioare. Rezistă ferm”.
Un semn de speranță pentru armata ucraineană, care este mult pusă în inferioritate din punct de vedere al armamentului folosit, îl reprezintă sosirea unor sisteme puternice de rachete din Occident care vor contribui, după cum speră Statele Unite și aliații lor, la reducerea avantajului Rusiei în ceea ce privește puterea de foc. Pe măsură ce Ucraina se grăbește să își antreneze soldații în privința utilizării noilor arme mai sofisticate, este posibil ca acestea să aibă deja un efect în Marea Neagră. Marina ucraineană a anunțat luni că navele de război rusești s-au retras la mai mult de 70 de mile de coasta ucraineană, o evoluție pe care a pus-o pe seama sosirii sistemelor de rachete antinavă Harpoon din Danemarca.
Dar rușii încă stăpânesc marea, unde forțele lor navale au impus, de facto, o blocadă pentru a sugruma economia ucraineană, împiedicând Ucraina să exporte milioane de tone de cereale necesare în întreaga lume.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina