„Majoritatea dronelor care au atacat rafinăriile de petrol rusești au o rază de acțiune de 700 până la 1.000 de kilometri, dar acum există modele care pot zbura la peste 1.000 de kilometri”, a spus Fedorov, adăugând că, de la începutul anului, Ucraina a crescut producția de drone de zece ori față de 2023.
Totodată, ministrul ucrainean a afirmat că, până la sfârșitul lui 2024, Kievul ar putea lansa primele prototipuri de drone cu inteligență artificială.
Fedorov a precizat însă că, în ciuda realizărilor Ucrainei în domeniul dronelor, este încă imposibil de spus cu siguranță cine câștigă războiul tehnologic.
„În unele domenii câștigăm, în altele rușii ne sunt superiori”, a spus ministrul ucrainean.
Declarațiile sale au venit cu o zi înainte de un atac asupra republicii ruse Tatarstan, aflată la peste 1.200 km de granița cu Ucraina. Autoritățile republicii au anunțat marți dimineață că fabricile din două orașe au fost atacate cu drone, cel puțin șase persoane fiind rănite.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a stabilit obiectivul de producere a cel puțin un milion de drone în cursul acestui an. Liderul de la Kiev afirma în luna februarie că 90% din dronele folosite pe front sunt produse în Ucraina.
Fedorov spune că întreprinderile lucrează conform planului, dar „vor să depășească obiectivul”, precizând că acest lucru este valabil pentru aparate de diferite tipuri, precum dronele FPV (First Person View), dronele de recunoaștere, de transport, de luptă, navale și kamikaze.
Potrivit ministrul adjunct al apărării, Ekaterina Chernorenko, Ucraina are nevoie de 1,5 miliarde de dolari din partea țărilor occidentale pentru a crește producția de drone în țară. Ministerul a anunțat ulterior lansarea unei „coaliții a dronelor”, care include mai multe țări europene.
De asemenea, șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, numit în funcție la începutul lunii februarie, a afirmat că „dezvoltarea utilizării sistemelor fără pilot este prioritatea” sa.
Foto: Hepta