Devenind nerăbdătoare, forțele ucrainene și-au intensificat atacurile asupra celor mai vulnerabile aerodromuri rusești, folosind strict muniție fabricată din Ucraina. Sâmbătă, dronele ucrainene au vizat baza aeriană Morozovsk, din sudul Rusiei, aflată la aproximativ 300 de km de linia frontului, în estul Ucrainei.

Potrivit direcției de informații ucrainene, raidul cu drone a distrus un bombardier de ultimă generație Suhoi Su-34 al forțelor aeriene ruse, a avariat încă două avioane Su-34 și a incendiat un depozit de muniții.

După atac, direcția a publicat imagini din satelit ale bazei care arată ceea ce a fost descris drept „zone extinse de pământ ars”, rezultate din explozia muniției.

Acesta nu este primul atac asupra aerodromului Morozovsk, dar este unul dintre cele mai distructive. Este însă o victorie dulce-amăruie pentru ucraineni. Raiduri similare devin din ce în ce mai greu de realizat, pe măsură ce rușii își redistribuie avioanele de război în baze mai puțin vulnerabile.

Prin țintirea bazei Morozovsk și a altor aerodromuri din apropierea graniței dintre Rusia și Ucraina, ucrainenii speră să distrugă factorii cheie ai campaniei Rusiei de bombardare cu bombe cu planare: avioanele de război care transportă bombele, precum și bombele în sine.

De când au început să lanseze bombe cu planare asupra Ucrainei, în 2023, forțele aeriene ruse au folosit tot mai intens munițiile ghidate prin satelit. Datorită aripilor, bombele cu planare „KAB” au suficientă rază de acțiune, 40 de km sau mai mult, în funcție de model, pentru a permite bombardierelor Su-34 să lovească trupele ucrainene și civilii dincolo de raza de acțiune a celor mai bune sisteme de apărare aeriană ucrainene.


https://twitter.com/Tendar/status/1820395200579055914?ref_src=twsrc%5Etfw 

În fiecare zi, rușii lansează până la 100 de bombe KAB, unele cântărind mai mult de trei tone. „Din păcate, în mediile urbane, utilizarea lor largă și frecventă este foarte eficientă”, scrie grupul de analiză ucrainean Frontelligence Insight.

„Chiar dacă sunt adesea imprecise, sarcina utilă este suficientă pentru a demola sau deteriora grav clădirile, chiar dacă KAB-ul nu lovește direct ținta”, a continuat Frontelligence Insight. „Când clădirile se prăbușesc, oamenii rămân blocați în subsoluri, făcând operațiunile de salvare imposibile, mai ales când rușii efectuează atacuri duble și triple”.

Ca arme de demolare urbană, KAB-urile au fost un factor decisiv în aproape fiecare victorie recentă a Rusiei de-a lungul liniei frontului, lungă de 1.100 de km. „În trecut, la fel ca în bătălia pentru Bahmut, artileria rusă a avut nevoie de câteva zile pentru a distruge clădirile atât de mult încât să forțeze apărătorii să se retragă”, a explicat Frontelligence Insight. „Acum, clădiri întregi se pot prăbuși în câteva secunde, făcându-le inutile în scopuri defensive”.

Este o prioritate de top a guvernului de la Kiev să stopeze campania de folosire a bombelor cu planare, prin distrugerea bombardierelor, a bombelor sau a ambelor.

A existat o oportunitate rară de a da o lovitură majoră infrastructurii KAB la începutul acestei veri, când Regimentul 47 de Aviație de Bombardiere al Forțelor Aeriene Ruse a parcat zeci de avioane Su-34, din aproximativ 100 în serviciu, la baza aeriană Voronej Malșevo, în sudul Rusiei, la 160 de km de granița cu Ucraina.

Voronej Malșevo este o bază destul de bine apărată, așa că ucrainenii au cerut permisiunea de a folosi cele mai bune rachete ale sistemului de rachete tactice, fabricate în America, pentru a ataca baza. ATACMS-urile sunt aproape imposibil de interceptat.

Dar administrația președintelui SUA Joe Biden a spus nu. „Politica noastră nu s-a schimbat”, a declarat luna trecută Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden. Ca și înainte, Ucraina ar avea voie să tragă cu ATACMS doar în ținte din Ucraina ocupată de ruși.

Rușii au observat discuțiile aprinse în ceea ce privește ATACMS și au decis să retragă avioanele Su-34 din Voronej Malșhevo și alte aerodromuri de graniță.

„Între a doua jumătate a lunii iunie și jumătatea lunii iulie, forțele ruse au relocat o mare parte din activele militare valoroase departe de zona de frontieră cu Ucraina”, a menționat Frontelligence Insight. Plecarea Su-34 din Voronej Malșevo a fost printre „cele mai notabile mișcări”.

Astăzi, multe dintre bombardierele Su-34 se află în baze la sute de kilometri de graniță. Ele nu sunt invulnerabile la dronele ucrainene, modelele care zboară cel mai departe având o rază de acțiune de peste 1.600 de km.

Dar sunt ferite de majoritatea dronelor ucrainene, precum și de ATACMS. Dacă americanii vor acorda vreodată permisiunea pentru raiduri cu ATACMS asupra bazelor rusești, ar putea fi prea târziu. Cele mai valoroase ținte ar putea fi prea departe.

Urmărește-ne pe Google News