Potrivit oficialului occidental citat de Financial Times, mai multe rachete Storm Shadow au fost lansate asupra a cel puțin o țintă militară din Rusia.
Anterior, un blogger militar pro-Kremlin a publicat miercuri pe Telegram fotografii cu fragmente de la o rachetă Storm Shadow care ar fi fost găsite lângă satul Marino, din regiunea Kursk. Guvernatorul Aleksei Smirnov a susținut la rândul său că apărarea antiaeriană rusă a doborât „două rachete ucrainene”.
Atacul cu rachete Storm Shadow vine după cel cu rachete ATACMS, de fabricație americane, notează cele două publicații.
Loviturile cu rachete Storm Shadow au fost aprobate ca răspuns la decizia Moscovei de a desfășura soldați nord-coreeni împotriva Ucrainei, o mișcare pe care atât Londra, cât și Washingtonul dar și alte state occidentale o consideră drept o „escaladare semnificativă” a conflictului, precizează The Times, care citează o sursă din guvernul britanic.
Potrivit acestei surse, Londra a făcut presiuni asupra Washingtonului pentru a permite atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune în teritoriul rus, iar „momentul de cotitură” în aprobarea acestei decizii de către președintele american în exercițiu Joe Biden s-a produs atunci când Moscova a adus soldați nord-coreeni la granița cu Ucraina.
Într-un nou pas de escaladare, liderul rus Vladimir Putin a promulgat marți modificările aduse doctrinei nucleare ruse în sensul de a scădea pragul pentru folosirea armelor atomice. Casa Albă a denunțat marți „retorica iresponsabilă” a Kremlinului și a dat asigurări că SUA nu intenționează să-și ajusteze postura în fața amenințărilor nucleare proferate de Moscova.
Premierul britanic Keir Starmer a condamnat la rândul său o „retorică iresponsabilă” din partea Kremlinului și i-a transmis lui Vladimir Putin „să pună capăt războiului și să părăsească Ucraina”.