Rușii aruncă zilnic până la o sută de bombe ghidate cu planare asupra pozițiilor militare și orașelor ucrainene. Aceste bombe, cu o rază de acțiune de aproximativ 40 de kilometri, unele dintre ele cântărind chiar și trei tone, sunt printre cele mai devastatoare arme folosite de Rusia împotriva Ucrainei, precum și un factor crucial în progresele înregistrate de trupele Kremlinului în estul Ucrainei pe parcursul acestui an.

Ucraina se pregătește însă să riposteze cu propriile bombe cu planare. Un videoclip filmat recent de echipajul unui avion de luptă Su-27 prezintă un bombardier Su-24 al Forțelor Aeriene Ucrainene în timp ce transportă un prototip de muniție cu planare sub aripa sa.

Ucrainenii dispun de bombe JDAM-ER de fabricație americană și Hammer de fabricație franceză, dar acum intenționează în mod clar să-și înarmeze avioanele și cu bombe ghidate cu planare de producție locală. Generalul de brigadă Serhii Holuboțov a anunțat în iunie că se lucrează la un nou kit de ghidare pentru a transforma bombele de epocă sovietică în muniții de precizie. Zborul de probă pe bombardierul Su-24 din videoclip a fost un pas important în dezvoltarea noii arme, comentează Forbes.

Această bombă, probabil ghidată prin GPS, seamănă mult cu un Hammer. Este posibil ca ucrainenii să fi copiat de fapt arma franceză. Potrivit calculelor făcute de Forbes, noua bombă ar putea lovi ținte inamice situate până la 64 de kilometri distanță.

Noua bombă s-ar alătura unui portofoliu în creștere de arme fabricate în Ucraina, care include racheta de croazieră Neptun, noua „dronă-rachetă” Palianîția și o serie de drone de atac unidirecțional, inclusiv cel puțin două modele de aparate de zbor fără pilot care pot duce o sarcină explozivă până la aproximativ 1.500 de kilometri distanță.

Fabricându-și propriile muniții de precizie, Ucraina se eliberează de dependența totală de aliați pentru capacități militare cheie. Producția locală este, de asemenea, o modalitate prin care Ucraina poate ocoli restricțiile aliaților săi cu privire la folosirea armelor lor. Or, Washingtonul le interzice ucrainenilor să folosească rachete americane împotriva țintelor militare din teritoriul Rusiei.

Forțele Aeriene Ucrainene au înarmat mai multe tipuri de avioane de război cu bombe americane și franceze, inclusiv Su-24, Su-27 și MiG-29. Toate cele trei tipuri de avioane militare ar putea transporta în cele din urmă noua bombă ucraineană, conchide Forbes.

Urmărește-ne pe Google News