Cuprins:
Utilizarea dronelor cu rază lungă de acțiune
Forțele ucrainene au mizat pe drone pentru a lovi ținte aflate la mii de kilometri în interiorul Rusiei. Aceste atacuri au încetinit avansul rusesc, au perturbat logistica și au forțat mutarea depozitelor de arme mai spre est.
Andrii Yusov, purtătorul de cuvânt al serviciului de informații militare ucrainean, a declarat pe 27 decembrie: „Din câte știm – nu mai e un secret – dronele ucrainene cu rază lungă de acțiune pot opera ipotetic până la 2.000 de kilometri”.
„Roiurile de drone”
2024 a fost un an de progres pentru Ucraina în utilizarea dronelor cu rază lungă de acțiune. În septembrie, ministrul apărării Rustem Umerov a afirmat că forțele ucrainene au distrus sau avariat peste 200 de facilități militare din Rusia folosind tehnologia „roiurilor de drone”.
Cel mai mare atac cu drone asupra Rusiei a avut loc pe 1 septembrie, când autoritățile ruse au raportat doborârea a 158 de drone deasupra a 16 regiuni. Atacul a provocat un incendiu la rafinăria Gazpromneft din Moscova.
O sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat pentru Kyiv Independent că atacul „a șters literalmente de pe fața pământului un mare depozit al departamentului principal de rachete și artilerie al Ministerului Apărării din Rusia”.
Impact major pe câmpul de luptă
Experții consideră că chiar și daunele minore aduse depozitelor pot perturba semnificativ operațiunile logistice ale Rusiei. Michael Bohnert de la RAND a explicat că întreruperea activității unui depozit pentru câteva ore poate avea un impact major pe câmpul de luptă.
Ucraina a reușit să lovească ținte aflate la peste 1.300 km de graniță. În aprilie, o dronă ucraineană a atacat una dintre cele mai mari rafinării din Rusia, în Tatarstan. În iulie, o dronă a stabilit un nou record de distanță, lovind un aerodrom militar la 1.800 km de graniță.
Rusia, forțată să își mute avioanele
Atacurile cu rază lungă au forțat Rusia să-și mute avioanele, afectând planificarea strategică a viitoarelor lovituri asupra Ucrainei. Rusia a mutat 90% din avioanele folosite pentru atacuri la peste 300 km de granița ucraineană.
Industria petrolieră rusă a suferit cel mai mult în urma atacurilor ucrainene. Producția de petrol a scăzut cu aproximativ 17% conform calculelor NATO din iulie. Mai multe rafinării au fost forțate să-și suspende activitatea.
Ucraina mărește producția de drone și rachete
Ucraina își propune să producă cel puțin 4 milioane de drone pe an. De asemenea, țara intenționează să-și intensifice producția de rachete în contextul unui posibil declin al livrărilor de arme din partea partenerilor occidentali.
Președintele Zelenski a solicitat investiții în industria de apărare ucraineană pentru a menține producția la un nivel ridicat. El a declarat: „Datorită industriei de apărare, Ucraina va deveni unul dintre principalii contribuabili la securitatea globală și un jucător foarte puternic pe piața globală a armelor și tehnologiilor de apărare”.
În noul an, armata ucraineană va continua să se confrunte cu avansul trupelor ruse pe linia frontului. Ucraina încă nu dispune de suficiente rachete și drone pentru a opri ofensiva rusă în nord, est și sud.
Ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a respins propunerile președintelui ales american Donald Trump, cu privire la posibilele condiții pentru încheierea războiului din Ucraina.