Administrația militară regională a precizat joi, 2 martie, că ordinul de evacuare parțială a fost dat din cauza „situației instabile de securitate” provocate de bombardamentele rusești, adăugând că persoanele evacuate vor primi asistență, inclusiv cazare, hrană, ajutor umanitar și sprijin medical.
Kupiansk, unde se află un nod feroviar important, avea o populație de aproximativ 25.000 de locuitori înainte de război. Potrivit armatei ucrainene, 812 copii sunt înregistrați în prezent în oraș și în districtul înconjurător, precum și 724 de persoane cu handicap.
Institutul pentru Studiul Războiului, un think-thank american, a precizat în această săptămână că forțele rusești continuă „atacurile terestre limitate” la nord-est de Kupiansk, precum și operațiunile ofensive în jurul orașului Kreminna, situat la aproximativ 80 km sud-est.
„A devenit mult mai zgomotos în ultimele două săptămâni”
Cu câteva zile înainte ca autoritățile să ordone evacuarea familiilor și a rezidenților vulnerabili din Kupiansk, Irina Viktorivna oferea mâncare caldă gratuită vecinilor săi de pe o masă instalată pe o stradă înzăpezită din oraș.
Sunetul artileriei se auzea în zonă – patru sau cinci obuze pe minut, trase când de forțele ucrainene, când de cele rusești. De obicei, obuzele cădeau departe, dar unele ajungeau și în oraș. Un bărbat a fost ucis, o grădiniță și o stație de pompieri au fost avariate.
La coadă, așteptând să primească mâncare, se afla Natalia Ivanivna, în vârstă de 60 de ani, care spunea că ar fi putut fi mutată, dar a ales să rămână pentru că se temea că îi va fi jefuită casa. Femeia era îngrijorată de situația orașelor aflate mai la sud, Bahmut și Vuhledar, care au fost deja transformate la ruine în urma lunilor de lupte intense. „S-ar putea întâmpla și aici”, crede ea.
Prima dată forțele ruse au cucerit orașul la începutul războiului, pe 27 februarie anul trecut, când tancurile rusești au intrat în Kupiansk, începând o ocupație care a durat aproape șapte luni. În septembrie, blindatele ucrainene au străbătut străzile orașului, alungându-i pe ocupanții ruși.
Situația s-a deteriorat din nou în ultimele două săptămâni din februarie, când forțele rusești au încercat să avanseze din nou în zonă. Acum, Kupiansk este din nou sub amenințare.
„A devenit mult mai zgomotos în ultimele două săptămâni. Uneori se cutremură toată casa. Oamenii sunt speriați. Unii au plecat recent din cauza situației”, spune Viktorivna, o asistentă medicală de 45 de ani.
„Înainte de recenta escaladare, atacurile erau aleatorii. Se întâmplau în afara orașului. Acum sunt în oraș și în cartierul nostru. Cred că, dacă se vor întoarce din nou, ne vor trata și mai rău decât au făcut-o înainte”, declară și Svetlana Talalaienko, în vârstă de 55 de ani, în timp ce își băga câinele și lucrurile într-o dubă de evacuare împreună cu fiica ei Violetta, de 22 de ani.
Oamenii care rămân pe poziții
Sunt și oameni care aleg să mai rămână în Kupiansk, în ciuda riscului de atac. „Mulți dintre prietenii mei au plecat. Dar eu vreau să rămân deocamdată. Am depus 20 de ani de muncă în casa mea. Voi pleca atunci când nu va mai fi în picioare”, a explicat Natalia Riabukhina, care s-a oferit să hrănească câinii rămași în oraș.
În centrul orașului, în ciuda zgomotului constant al bombardamentelor, oamenii mai stau încă la coadă la bancomat, merg la cumpărături și așteaptă în stații. Un autobuz școlar albastru încărcat cu manuale ucrainene care au fost ascunse de ruși în timpul ocupației a fost descărcat în fața unei școli, un semn că profesorii speră la vremuri mai bune, notează jurnaliștii britanici de la The Guardian.
Un vânzător dintr-o piață rămâne în continuare la taraba sa, deși la 300 de metri distanță un obuz a căzut peste o creșă.
„A fost ca și cum pământul a sărit. A fost terifiant”, spune Vitali, care vinde pește uscat și bere.
„Ce altceva este de făcut?”, adaugă bărbatul, referindu-se la decizia sa de a rămâne la tarabă.
„Nu știu ce încearcă rușii, dar noi rămânem pe poziții. Ceea ce lovesc ei este infrastructura civilă. Putem observa dinamica. Bombardamentele se intensifică și sunt mai multe victime, așa că acum ne concentrăm pe evacuarea copiilor și a persoanelor cu dizabilități”, spune și primarul din Kupiansk, Andrii Besedin.
Am sperat că amenințarea va dispărea din toamnă și că vom putea începe să reconstruim la fel ca alte orașe eliberate. Dar Kupiansk poate fi încă atins de artilerie și de grăniceri, așa că trebuie să fim inteligenți și să ne facem planuri până când linia frontului se va îndepărta.
Andrii Besedin, primarul din Kupiansk:
Dincolo de râul Oksil, care separă Kupiansk de zona Kupiansk-Vuzlovi imaginea se schimbă, străzile fiind aproape goale, cu excepția soldaților și a câtorva locuitori. Este zona unui nod de cale ferată cu o mare zonă industrială care a fost supusă frecvent bombardamentelor.
Mai puțin de o treime dintre locuitori se mai află aici.
„Bombardamentele au devenit atât de zgomotoase acum. Este cu adevărat înfricoșător, mai ales noaptea. Înainte puteam să ne dăm seama cine trăgea, dacă erau băieții noștri sau rușii. Acum este prea tare ca să ne dăm seama. Nu știu ce plănuiesc rușii, dar dacă ei cred că pot încerca să revină ca înainte, nu va fi o plimbare în parc. Soldații noștri o vor apăra”, spune Tetiana, în vârstă de 52 de ani.
Foto: Profimedia
Jumbo • 03.03.2023, 19:46
Deja stim cum elibereaza ucrainienii cozii de topor CIA zelenski. Ce parasesc rusii ca inutil, hop si ei... Cica au eliberat. Se mai cramponeaza de un mariupol, bahmut, unde toaca rusii la ei cu zecile de mii. Hai cu slava, si cu odessa. Urmeaza si Liovul, Kievul, Varșovia, Berlin, Londra, Washington, hahahahahahaha