„Astfel de restricţii, oricum ar fi justificate, nu respectă Acordul de Asociere între Ucraina şi UE, nici principiile şi normele pieţei unice europene.
Există motive legale depline pentru reluarea imediată a exporturilor de produse agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, precum şi pentru continuarea exporturilor neîngrădite către alte state membre ale UE”, a transmis Ministerul de Externe de la Kiev.
Comisia Europeană a anunțat vineri, 28 aprilie, că a ajuns la un acord de principiu cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene.
Anterior acestui acord, primele patru state au limitat importurile de grâne din Ucraina, în timp ce România a reclamat că afluxul de cereale ieftine din Ucraina ameninţă veniturile fermierilor din țara noastră.
Acordul prevede încetarea măsurilor de interdicţie unilaterale, în schimbul unor „măsuri de salvgardare excepţionale” privind patru produse din Ucraina, considerate „cele mai sensibile”: grâu, porumb, rapiţă, seminţe de floarea soarelui. Practic, este oprit importul acestor produse ucrainene în cele cinci state și este asigurat doar tranzitul lor către țări terțe.
„Am acţionat pentru a răspunde îngrijorării fermierilor atât din statele europene vecine, cât şi din Ucraina”, a precizat pe Twitter comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, cu privire la decizia de vineri.
Foto: EPA