„Pe măsură ce Ucraina continuă să se apere împotriva Rusiei, și-a crescut indicele pentru anul în curs datorită răspunsului său (n.r. – la agresiune), sprijinului financiar și material acordat de Occident și introducerii de noi categorii-cheie care contribuie la poziția sa generală în clasament”, a explicat Global Firepower „saltul” în top al Ucrainei.
În 2023, PowerIndex al Ucrainei este 0,2516, în condițiile în care scorul considerat „ideal” este de 0,0000.
Conform Global Firepower, anul 2023 se poate dovedi a fi decisiv în războiul ruso-ucrainean. „Presiunile și cerințele unui război prelungit împotriva unei puteri vecine mai mari își vor face în cele din urmă efectele”, a adăugat Global Firepower.
De cealaltă parte, Rusia a rămas pe locul 2 în acest clasament, cu toate că, după cum au remarcat autorii topului, „războiul ruso-ucrainean a demonstrat limitele potențialului militar” al Federației Ruse, în ciuda superiorității forțelor și tehnicii militare.
România a „căzut” 9 locuri
România se află pe locul 47 din cele 145 de state analizate de către specialiștii care realizează topul Global Firepower, în baza PowerIndex, ce ține cont de 50 de factori individuali, precum aparatura militară, numărul trupelor, dar și situația financiară, capacitățile logistice și geografie. PowerIndexul României este de 0,7735.
Anul trecut, țara noastră figura pe locul 38, din 140 de state analizate. Acum, în fața României se află Irak (45) și Chile (46), iar în urma țării noastre Cehia (48), Etiopia (49), Danemarca (50) și Finlanda ( 51).
Potrivit Global Firepower, cele mai puternice zece armate din lume sunt, în ordine, cele din SUA, Rusia, China, India, Marea Britanie, Coreea de Sud, Pakistan, Japonia, Franța și Italia.
FOTO: EPA
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!