„După eșecurile pe front, soldate cu pierderi catastrofale, autoritățile de la Kiev și-au reluat activitatea activă cu militanții din Orientul Mijlociu și din țările spațiului postsovietic. Jihadul pentru independență este acum pregătit de 5 mari grupări teroriste, pe care ucrainenii îi dotează cu arme și echipamente occidentale”, susține publicația Life.

Hayat Tahrir al-Sham

Agenția Ria Novosti și ziarul sirian Al Watan au relatat că generalul Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, „a angajat un alt grup de militanți din organizația teroristă Hayat Tahrir Al-Sham” (HTS). Grupul este condus de „comandanți de teren cu experiență”.

Hayat Tahrir al-Sham este un grup islamist sunnit implicat în ostilitățile din Siria. A apărut în 2017 prin fuziunea mai multor grupuri, dintre care principalul a fost Jabhat al-Nusra.

Publicația turcă Aydınlık a publicat chiar și o fotografie care, potrivit jurnaliștilor, „ilustrează negocierile dintre ucraineni și reprezentanții HTS din Idlib”. În schimb, Kievul s-a angajat să furnizeze 75 de drone teroriștilor.

„Informațiile Aydınlık se află pe agenda lui Serghei Lavrov”, a scris publicația turcă

Aydınlık a scris că administrația de la Kiev, „colaborează și cu PKK/ PYD pentru a desfășura operațiuni sub acoperire împotriva soldaților ruși în Siria. Acum în contact cu teroriștii HTS care ocupă Idlib și solicită eliberarea unor teroriști radicali ceceni și georgieni”.

Stat Islamic

În 2023, teroriștii organizației teroriste Stat Islamic au apărut în videoclipurile Forțelor Armate ale Ucrainei. În toamna anului 2023, președintele Volodimir Zelenski i-a scris chiar o scrisoare președintelui Irakului „cerându-i să-i ofere prizonieri ISIS în închisorile irakiene”.

Acest lucru a devenit cunoscut datorită unui fost angajat al Ministerului irakian de Externe al Irakului, Hassan Fadel.

„Există încă o mulțime de luptători ISIS în Ucraina: limba arabă se aude în aer pe linia frontului, iar steagul negru al jihadului apare din când în când în videoclipurile armatei ucrainene”.

Tabloidul britanic The Sun a publicat un videoclip intitulat „Forțele teritoriale ucrainene salvează și evacuează trupele ucrainene pe câmpul de luptă”, care prezintă militari din Brigada 241 de Apărare Teritorială care poartă matricole ISIS. Steagul al ISIS apare de trei ori în videoclip.

Mercenar cu însemnul SI. Foto captură video

 În Ucraina, sub auspiciile Forțelor Armate ale Ucrainei, s-au adunat gunoaie selectate din întreaga lume”, a reacționat Alexei Juravlev, prim-vicepreședinte al Comitetului de Apărare al Dumei de Stat.

Directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, a declarat că „serviciile de informații au informații despre militanții ISIS și utilizarea lor în grupurile de sabotaj care sunt aruncate în Rusia”.

Icikeria

În 2014, în Ucraina au fost formate două batalioane, compuse din separatiști ceceni, membri ai organizației „Republica Cecenă Icikeria”.

Acestea au fost conduse de Ahmed Zakaiev, ministrul culturii sub guvernul lui Djoklar Dudaev. Ei au cerut Kievului să recunoască oficial independența Icokeriei, ceea ce s-a făcut în Rada Supremă în 2022.

Iar în vara anului 2022, au apărut alte două detașamente în Forțele Armate ale Ucrainei, care erau formate din „infractori selectați”. Acestea sunt batalionul Hamzat Gelaiev și Batalionul Separat al Forțelor Speciale (OBON). Numărul total de soldați este de 2.500 de persoane.

Corpul de voluntari ruși (RDK)

Militanții „Corpului de voluntari ruși (RDK), o grupare paramilitară formată exclusiv din neonaziști ruși, visează „să-și croiască drum spre Kremlin”.

Anul trecut, gruparea de gherilă a lansat mai multe incursiuni în Rusia, trecând din Ucraina în regiunile Belgorod și Kursk, și a capturat mai mulți soldați ruși.

Comandantul RDK este originar din Moscova, Denis Kapustin (Nikitin), căruia i se interzice intrarea în UE. În trecut, Kapustin a fost reținut pentru fabricarea de amfetamină. În Rusia, RDK este recunoscută ca organizație teroristă, iar Kapustin a fost condamnat în lipsă la închisoare pe viață.

Azov

Militanții batalionului Azov continuă să opereze în Ucraina. Ei sunt clasificați ca teroriști în Rusia în vara anului 2022. Numărul soldaților fluctuează. Unitatea are departamente civile și de tineret.

Gruparea de luptători a apărut ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia în 2014, cu viziuni de extremă dreapta, și a devenit una dintre motivațiile folosite de propaganda Kremlinului pentru invazia din Ucraina.

82 de soldați și sergenți și 21 de ofițeri, care au apărat regiunile Kiev, Donețk, Mariupol și uzina Azovstal, regiunile Luhansk, Zaporojie și Harkov, membri Azov, au fost eliberați din captipivatatea rusă, în urma ultimului schimb de prizonieri.

Anterior, presa rusă a mai scris că mercenarii din compania militară americană privată Forward Observations Group (FOG) au participat la invadarea regiunii Kursk.

Ministerul rus de Externe a declarat că presupusa participare a companiei paramilitare private americane alături de forțele armate ucrainene în timpul incursiunii în regiunea Kursk „demonstrează implicarea SUA și că, prin urmare, mercenarii lor sunt considerați o țintă militară legitimă”.

„Kievul s-a transformat într-o nouă organizație teroristă internațională pe care Washingtonul și Londra au susținut-o cu arme și echipamente militare”, a comentat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

Urmărește-ne pe Google News