Pentru a promova acest obiectiv, UE a introdus inițiative specifice, precum „Planul de Creștere” și „Planul pentru Ucraina”, menite să accelereze procesele de reformă în Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest.

Ucraina a depus planul său pe 20 martie, detaliind viziunea sa pentru reconstrucție, modernizare și reformele esențiale pentru aderarea la UE.

Ucraina a făcut progrese semnificative către aderarea la UE și NATO de la depunerea cererii în februarie 2022 și obținerea statutului de candidat până în iunie același an.

În decembrie 2023, liderii UE au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, marcând un avans crucial în eforturile sale de integrare, conform sursei citate.

Comisia Europeană a lăudat recent progresele Ucrainei în privința reformelor critice, inclusiv cele legate de statul de drept, sistemul judiciar și măsurile anticorupție, deși subliniază că sunt necesare reforme suplimentare.

„Cu Planul de Creștere, am făcut posibil ca Balcanii de Vest, Moldova, dar și Ucraina [n.r – cu Facilitatea pentru Ucraina], să finalizeze reformele și să fie pregătite pentru a deveni membri până la sfârșitul următorului mandat (al Comisiei Europene)”, a menționat Varhelyi.

În iunie, președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat încrederea că Ucraina va obține aderarea deplină la Uniunea Europeană. Prima conferință interguvernamentală privind aderarea Ucrainei la UE a avut loc la Luxemburg pe 25 iunie, lansând oficial negocierile de aderare între Ucraina și Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Google News