Un canal de pe Telegram legat de conducerea Wagner a recunoscut luni că grupul a suferit pierderi grele în timpul luptelor din Mali, săptămâna trecută.

Acesta a declarat că Wagner și forțele armate maliene au „dus bătălii grele” timp de cinci zile împotriva unei coaliții a separatiștilor tuaregi și a unor grupuri jihadiste, care au folosit arme grele, drone și atacatori sinucigași.

Numeroși luptători Wagner, inclusiv un comandant al grupului de mercenari, Serghei Șevcenko, au fost uciși, potrivit declarației de pe Telegram.

Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al GUR, a declarat luni că „rebelii au primit informațiile necesare – și nu doar informații – care au permis o operațiune militară de succes împotriva criminalilor de război ruși”.

Iusov nu a spus dacă militari ucraineni au fost implicați în lupte sau au fost prezenți în țara africană. El a declarat că agenția „nu va discuta detaliile în acest moment, dar vor urma mai multe” informații.

Guvernul din Mali, care luptă cu mai multe grupuri rebele în nordul țării de mai bine de un deceniu, a cerut ajutorul grupării Wagner după ce o juntă militară a preluat puterea, în 2020. În luna mai a anului trecut, SUA au impus sancțiuni șefului Wagner din Mali, acuzând grupul că folosește operațiunea din această țară pentru a obține echipament militar pentru războiul din Ucraina.

Se crede că forțele ucrainene sunt active în Sudan, o altă țară în care trupele Wagner au fost puternic implicate în lupte, un semn în plus că lupta Kievului cu Moscova a căpătat o dimensiune globală.

Grupul Wagner a fost înființat în 2014 de Evgheni Prigojin, o veche cunoștință a lui Vladimir Putin, care a construit forța de luptă pentru a ajuta Moscova să intervină în conflicte, fără implicarea oficială a armatei ruse.

Grupul a dus o mare parte din cele mai aprige lupte din Ucraina, folosind adesea foști prizonieri care au fost grațiați în schimbul unui stagiu pe linia frontului.

Wagner a rămas activă în Africa și după ce Prigojin a murit pe 23 august 2023, într-un accident de avion, despre care se crede că a fost comandat de Kremlin.

Urmărește-ne pe Google News