Reacția Kievului vine în contextul în care Mongolia a ratificat Statutul de la Roma, care stă la baza CPI, în 2002. Vizita lui Vladimir Putin în Mongolia este prima într-o țară care ar trebui să-l aresteze în baza unui mandat emis de tribunalul de la Haga în 2023. Președintele rus este acuzat că a deportat ilegal copii din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia.

„Mongolia a permis unui criminal acuzat să scape de justiție, împărțind astfel responsabilitatea pentru crimele sale de război. Vom lucra cu partenerii pentru a ne asigura că acest lucru are consecințe pentru Ulaanbaatar (capitala Mongoliei – n.r.)”, a scris Tikhiy pe rețelele sociale.

Liderul rus a ajuns luni, 2 septembrie, în Mongolia, pentru o vizită de două zile, la invitația președintelui Ukhnaagiin Khurelsukh.

Potrivit Kremlinului, deplasarea a fost programată să coincidă cu cea de-a 85-a aniversare a victoriei URSS și Mongoliei „asupra militariștilor japonezi de pe râul Khalkhin Gol”.

Înainte ca Vladimir Putin să ajungă în Mongolia, Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut țării „să execute mandatul internațional obligatoriu de arestare și să-l predea pe Putin Curții Penale Internaționale de la Haga”.

Purtătorul de cuvânt al CPI, Fadi El-Abdallah, a precizat, la rândul său, că Mongolia are „obligații de a coopera cu instanța” și trebuie să se conformeze deciziilor sale.

„În caz de lipsă de cooperare, judecătorii CPI pot lua o decizie și pot informa Adunarea Statelor Părți despre aceasta. Apoi Adunarea trebuie să ia orice măsuri pe care le consideră adecvate”, a precizat El-Abdallah.

Jurnaliștii de la Bloomberg au notat că autoritățile din Mongolia au oferit garanții că Vladimir Putin nu va fi arestat în timpul vizitei sale în țară.

Potrivit purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, Kremlinul nu este îngrijorat de riscurile călătoriei lui Putin pentru că „toate aspectele vizitei au fost pregătite cu atenție”.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News