Ruşii „au încercat să atace pe flancuri, însă au fost opriţi, iar situaţia s-a stabilizat şi azi totul este sub control”, a precizat pentru AFP Oleksii Dmîtraşkivski, potrivit publicației Barron`s.

Forţele ucrainene – care luptă de doi ani şi jumătate împotriva invaziei ruse la scară largă şi se află sub presiune de luni de zile pe frontul de est – au lansat la 6 august un atac-surpriză în regiunea rusă de frontieră Kursk și au cucerit un teritoriu de aproape 1.300 de kilometri pătrați.

Armata rusă și-a lansat contraofensiva la mai bine de o lună de la incursiune și a susținut că recâștigă teren.

„Ei au obţinut câteva succese minore, dar acest succes s-a transformat acum într-o cvasiîncercuire a lor”, a subliniat Oleksii Dmîtraşkivski.

Purtătorul de cuvânt a spus că „mii” de civili ruși se află în continuare pe teritoriul cucerit de către ucraineni. „În anumite localităţi sunt peste 100 de persoane”, în altele „peste 200, peste 500”, a adăugat el.

Cel puțin 23 de civili uciși de ruși

Oleksii Dmîtraşkivski acuză armata rusă de faptul că lansează atacuri aeriene – cu bombe glisante – împotriva zonei cucerite de trupele ucrainene, atacuri care s-au soldat cu moartea a cel puţin „23 de civili” de la sfârşitul lui august. AFP notează că nu este în msăură să confirme veridicitatea acestor informaţii.

Purtătorul de cuvânt neagă aplicarea oricăror rele tratamente civililor de către militarii ucraineni. „Ei primesc apă, hrană, pâine, militarii nu-i ofensează”, a declarat el, precizând că magazinele şi farmaciile nu funcţionează în teritoriul cucerit.

Ofensiva ucraineană pe teritoriul Rusiei – prima a unei armate străine de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial – constituie o palmă pentru liderul rus Vladimir Putin, conchide AFP.

Urmărește-ne pe Google News