În același timp, Jens Stoltenberg a făcut apel la creșterea asistenței militare pentru Kiev, înainte de summitul NATO de la Washington, care va avea loc în perioada 9-11 iulie.
„Cu cât acest sprijin este mai puternic, cu atât mai repede se poate încheia războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, a subliniat Jens Stoltenberg.
Potrivit secretarului general al NATO, președintele rus Vladimir Putin pune în aplicare o strategie de amânare în Ucraina, sperând să slăbească hotărârea Occidentului.
„Putin crede că ne poate ține deoparte. Trebuie să îl convingem că nu poate rezista mai mult decât noi, iar atunci se vor crea condițiile pentru a pune capăt războiului”, a declarat Jens Stoltenberg.
Aderarea Ucrainei la NATO nu se află pe agenda summitului alianței de la Washington
Problema aderării Ucrainei la NATO nu va fi luată în considerare la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Washington, a declarat anterior șeful Conferinței de Securitate de la München (MSC), Christoph Heusgen.
Însă el și-a exprimat încrederea că „doar aderarea la NATO va oferi Ucrainei o perspectivă pe termen lung pentru pace”, deoarece orice acorduri cu Rusia, potrivit lui Heusgen, nu au o valabilitate reală.
Liderii Alianței Nord-Atlantice sunt așteptați să semneze la Washington un angajament de a oferi Kievului un ajutor militar în valoare de 40 de miliarde de euro în 2025.
Această sumă corespunde valorii ajutorului anual acordat de Occident Ucrainei de la începutul invaziei armate a Rusiei în această țară, în februarie 2022.
FOTO: Hepta