Cuprins:
Ucraina a primit aproximativ 500 de rachete ATACMS
În primăvară, Statele Unite au transferat aproximativ 500 de rachete ATACMS în Ucraina, din depozitele Pentagonului.
La început, Ucraina nu a primit permisiunea de a folosi aceste rachete pentru a ataca teritoriul Rusiei, așa că au fost folosite pentru a lovi ținte în teritoriile ocupate, în special în Crimeea.
Cu toate acestea, la mijlocul lunii noiembrie, administrația președintelui american Joe Biden a permis Kievului să folosească aceste rachete pentru lovituri pe teritoriul Rusiei. La acea vreme Ucraina mai aveau doar câteva „zeci de rachete”, aproximativ 50.
Stocul se epuizează rapid
În prezent, stocurile se epuizează rapid, iar oportunitățile de a obține alte rachete au fost practic epuizate. Stocurile limitate ale acestor arme au fost deja trimise în Orientului Mijlociu și în Asia.
„Am decis să așteptăm și să căutăm ținte de mare valoare. Nu trebuie să ne așteptăm la rezultate rapide, deoarece trebuie să păstrăm acest potențial și să-l folosim cât mai eficient posibil”, a precizat Nikolai Beleskov, analist militar la Institutul Național de Studii Strategice din Kiev.
Marea Britanie, care a permis și ea Ucrainei să folosească rachetele Storm Shadow cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, a anunțat recent că stocurile sale cu aceste rachete sunt, de asemenea, extrem de limitate.
Situația este puțin probabil să fie schimbată de Donald Trump, care a declarat recent că nu este de acord cu utilizarea de către Ucraina a rachetelor ATACMS pe teritoriul Rusiei. Trump a calificat decizia administrației Biden de a furniza rachetele drept „o prostie”.
Kremlinul a răspuns a doua zi, precizând că poziția lui Donald Trump este „complet în concordanță” cu opiniile Moscovei.
Șase lovituri asupra unor ținte pe teritoriul Rusiei
Potrivit The New York Times, pe baza informațiilor de la Ministerul rus al Apărării și de la bloggerii militari, după ce a primit permisiunea din partea Statelor Unite și Marii Britanii, Ucraina a efectuat cel puțin șase lovituri cu rachete, folosind cel puțin 31 de rachete ATACMS și 14 Storm Shadows.
Armata ucraineană nu a comentat cu privire la utilizarea acestor rachete, dar nici Statele Unite, nici Ucraina nu au negat cifrele publicate, notează The New York Times.
După atacul cu rachete Storm Shadow din 20 noiembrie asupra centrului de comandă rusesc din apropierea satului Maryino din regiunea Kursk, și răspunsul Moscovei, cu lansarea noii sale rachete balistice hipersonice Oreșnik asupra orașului ucrainean Dnipro, a urmat o perioadă de relativă acalmie.
Asta după ce șeful Statului Major General al Rusiei, generalul Valeri Gerasimov, a discutat cu șeful Statului Major Comun al Statelor Unite, generalul Charles Brown, despre „preocupările cu privire la riscurile unei escalade ulterioare”.
„După această conversație, Ucraina nu a mai folosit rachetele ATACMS și Storm Shadow timp de două săptămâni. În aceeași perioadă, Rusia a redus numărul de atacuri cu rachete și drone asupra Ucrainei, deși Putin a amenințat că va lansa rachete Oreșnik asupra Kievului, dacă Ucraina nu încetează să folosească ATACMS pe teritoriul Rusiei”, scrie The New York Times.
În ciuda amenințărilor publice, președintele rus Vladimir Putin încearcă să răspundă cu prudență la atacurile din Ucraina, spun oficialii americani.
În opinia lor, Moscova probabil nu va răspunde la loviturile cu rachete americane cu rază lungă de acțiune, pentru a nu atrage Washingtonul în război.