„Fiecare naţiune care este atacată are dreptul de a se apăra. Iar acest drept nu se opreşte la graniţa propriei naţiuni”, a spus amiralul Rob Bauer.

„Vrei să slăbeşti inamicul care te atacă pentru a putea nu numai să te lupţi cu săgeţile care vin în calea ta, ci şi să ataci arcaşul care, după cum vedem, operează foarte des din Rusia în Ucraina. Deci, din punct de vedere militar, există un motiv bun pentru a face acest lucru, pentru a slăbi inamicul, pentru a-i slăbi liniile logistice, combustibilul, muniţia care ajunge pe front. Asta este ceea ce doriţi să opriţi, dacă este posibil”, a mai declarat amiralul.

În același timp, Bauer a afirmat că naţiunile au dreptul suveran de a stabili limite în privința armelor pe care le trimit în Ucraina.

La reuniune a fost prezent și generalul american CQ Brown, şeful Statului Major Întrunit.

Președintele SUA Joe Biden analizează în această perioadă dacă va da sau nu acceptul ca Ucraina să folosească rachetele americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Rusia.

Liderul de la Casa Albă s-a întâlnit vineri cu premierul britanic Keir Starmert. Oficiali americani au declarat că, în opinia lor, prim-ministrul de la Londra a cerut aprobarea lui Biden pentru a permite Ucrainei să utilizeze rachete britanice Storm Shadow pentru lovituri în Rusia, aprobare necesară pentru că aceste rachete conțin componente fabricate în SUA.

În ultima perioadă, Ucraina a făcut tot mai multe apeluri la SUA să permită folosirea rachetelor cu rază lungă pentru a lovi Rusia, în contextul în care Kievul este îngrijorat de posibilele câștiguri ale forțelor Moscovei pe parcursul iernii.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat recent că „dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a statelor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia”.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News