„Fie facem parte dintr-o alianţă cum este NATO şi contribuim astfel la a face Europa mai puternică, fie rămânem cu cealaltă opţiune, care este să ne înarmăm”, a declarat, pe postul de radio Deutschlandfunk, ambasadorul Andrii Melnik.

În acest ultim caz, Kievul „va avea probabil în vedere statutul său nuclear”, a completat ambasadorul. „Cum altfel putem să ne asigurăm apărarea?”, a adăugat el.

Kievul a renunţat în 1994 la al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume, datând din epoca sovietică şi care era amplasat pe teritoriul Ucrainei, focoasele nucleare fiind toate transportate în Rusia. În schimb, SUA, Marea Britanie şi Rusia s-au angajat să respecte graniţele Ucrainei.

Aderarea Ucrainei la NATO este pusă însă în pericol de conflictele deschise pe care le are statul est-european cu Rusia.

Înlăturarea președintelui pro-rus în urma protestelor de la Kiev a dus în 2014 la anexarea Crimeii și la conflictul din Donbas.

În ultimele săptămâni, Kievul a avertizat în repetate rânduri că Moscova face pregătiri reale de război pentru un nou atac militar asupra Ucrainei, care ar trebui să fie luat în serios în Vest.

Moscova susţine că nu face decât să reacţioneze la provocările Kievului şi a respins acuzaţiile privind desfăşurarea de forţe. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News