Șeful Guvernului de la Kiev spune că activele rusești confiscate ar trebui să fie o sursă cheie de finanțare.

„Cine ar trebui să plătească pentru planul de redresare, care este deja estimat la 750 de miliarde de dolari? Considerăm că sursa cheie de recuperare ar trebui să fie bunurile confiscate ale Rusiei și ale oligarhilor ruși. Autoritățile ruse au declanșat acest război sângeros. Ele au provocat această distrugere masivă și ar trebui să fie trase la răspundere pentru asta”, a spus Șmihal.

Premierul a adăugat că, potrivit unor estimări, „activele înghețate ale Rusiei (…) variază de la 300 de miliarde de dolari la 500 de miliarde de dolari”.

Totodată, Denis Șmihal spune că alte surse de finanțare pentru planul de redresare ar trebui să includă granturi și împrumuturi de la organizațiile financiare internaționale și țările partenere, investiții din sectorul privat și contribuții de la persoane fizice și corporații, precum și fondurile bugetare proprii ale Ucrainei.

Pierderile directe suferite de Ucraina în domeniul infrastructurii de la începutul războiului se ridică la peste 100 de miliarde de dolari, mai spune prim-ministrul, precizând că „peste 1.200 de instituții de învățământ, peste 200 de spitale, mii de kilometri de conducte de gaz, apă și rețea de electricitate, drumuri și căi ferate au fost distruse sau avariate”.

Zelenski: Reconstrucția Ucrainei nu este un proiect local

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în cadrul conferinței că reconstrucția țării este o „sarcină comună” a lumii democratice.

Reconstrucția Ucrainei nu este un proiect local. Nu este un proiect al unei singure națiuni, ci o sarcină comună a întregii lumi democratice, a tuturor țărilor care pot spune că sunt civilizate.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:

De asemenea, liderul de la Kiev a subliniat că reconstrucția Ucrainei înseamnă „restaurarea spațiului vieții, refacerea a tot ceea ce îi face pe oameni oameni” și „este cea mai mare contribuție la susținerea păcii globale”.

Mai mulți lideri mondiali și organizații internaționale participă la Conferința pentru reconstrucția Ucrainei care se desfășoară pe parcursul a două zile în Elveția.

Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat luni că Uniunea Europeană a propus înființarea unei platforme de reconstrucție pentru a ajuta guvernul de la Kiev să reconstruiască țara după război.

Potrivit șefei Executivului comunitar, scopul Kremlinului este de a „submina însăși existența Ucrainei ca stat”, „distrugerea militară, politică și economică” a țării, însă, spune Ursula von der Leyen, Uniunea Europeană „nu va lăsa niciodată să se întâmple asta”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News