Invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, lansată pe 24 februarie 2022, a declanșat cel mai sângeros conflict din Europa de după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial încoace, fără a se întrevedea în prezent vreun semn de încheiere a războiului.
„Pagubele continuă să crească, iar nevoile de redresare a sectorului sunt tot mai mari”, a declarat în fața presei Krista Pikkat, directoare pentru cultură și situații de urgență în cadrul UNESCO, precizând că veniturile pierdute numai de capitala Kiev se ridică la 10 miliarde de dolari.
Într-o evaluare făcută înainte de încheierea celor doi ani de la declanșarea războiului, UNESCO a estimat costul pagubelor aduse bunurilor culturale la aproximativ 3,5 miliarde de dolari, cu 40% mai mult decât în 2023.
Agenția culturală a ONU a precizat că 340 de clădiri au fost avariate, inclusiv muzee, monumente, biblioteci și situri religioase.
„Solidaritatea internațională va fi esențială pentru a răspunde acestor nevoi”, scrie în raportul de evaluare al UNESCO.
„Punerea în aplicare a măsurilor de prevenire a riscurilor și sprijinirea industriilor creative sunt, de asemenea, pârghii importante pentru a reduce impactul estimat pe termen lung al războiului”, menționează agenția ONU.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
danymoto • 16.02.2024, 10:21
Le da ursula de la ea 50 de miliarde acum ca sunt banii ei de la mana-sa.
Aura1 • 14.02.2024, 07:03
Atât timp cât războiul încă este în desfășurare, ce estimare poți face...