Cuprins:
Tancurile, obuzierele și vehiculele de luptă rusești capturate și abandonate – curățate rapid de marcajele originale și vopsite în culorile ucrainene – sunt folosite acum împotriva forțelor Moscovei, pe măsură ce armata Kievului avansează în estul țării.
Progresul rapid al Ucrainei în regiunea Harkov, în ultima lună, a oferit militarilor Kievului șansa de a captura sute de blindate rusești, spun oficialii, în condițiile în care armata rusă a fost nevoită să își abandoneze armele grele și depozitele de provizii, într-o retragere dezorganizată.
Unele echipamente rusești erau gata de utilizare imediată, în timp ce altele sunt în curs de reparare pentru a se întoarce pe front.
Tancurile, vehiculele și tunurile prea avariate pentru a fi recuperate sunt demontate pentru piese de schimb. În mod crucial, Rusia a lăsat în urmă și cantități mari de obuze de artilerie de tip sovietic de care Ucraina avea mare nevoie.
Această pradă ajută acum forțele ucrainene în timp ce recuperează noi teritorii din estul regiunii Donețk, inclusiv orașul Lîman, și avansează mai departe spre est, în apropiere de Luhansk. În ultima lună, Kievul a eliberat teritorii cu o suprafață de peste 6.000 de kilometri pătrați, asta dincolo de progresele din sud.
„Pur și simplu au fugit și au lăsat totul în urmă”
Un batalion ucrainean, Karpatska Sich, a capturat 10 tancuri moderne T-80 și cinci obuziere autopropulsate 2S5 Giatsint de 152 mm după ce a intrat în orașul Izium luna trecută, a declarat șeful adjunct al statului-major, Ruslan Andriiko.
„Avem atât de multe trofee, încât nici măcar nu știm ce să facem cu ele”, a spus oficialul, citat de Wall Street Journal.
„Am început ca un batalion de infanterie, iar acum suntem pe cale să devenim un fel de batalion mecanizat”, a adăugat el.
Șeful de stat-major al unui batalion de artilerie ucrainean de pe frontul din Harkov a declarat și el că unitatea sa folosește acum patru obuziere autopropulsate rusești 2S19 Msta de 152 mm, capturate recent, alături de tunuri de fabricație americană, și că acum dispune de suficientă muniție de calibru sovietic.
„Rușii nu mai au un avantaj în ceea ce privește puterea de foc. Le-am zdrobit toate unitățile de artilerie înainte de a lansa ofensiva, iar apoi am început să avansăm atât de repede, încât nici măcar nu au avut timp să alimenteze și să își încarce tancurile”, a declarat ofițerul.
„Pur și simplu au fugit și au lăsat totul în urmă”, a spus el.
Sute de tancuri, blindate și obuziere capturate
Ținând cont și de armele capturate în timpul retragerii Rusiei din Kiev și din alte părți din nordul Ucrainei în aprilie, aceste câștiguri recente au transformat Moscova în cel mai mare furnizor de arme grele al Ucrainei, cu mult înaintea SUA sau a altor aliați în ceea ce privește numărul total, potrivit analiștilor.
Totuși, armele furnizate de Occident sunt de obicei mai avansate și mai precise.
Astfel, Ucraina a capturat 460 de tancuri de luptă rusești, 92 de obuziere autopropulsate, 448 de vehicule de luptă de infanterie, 195 de vehicule blindate de luptă și 44 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, potrivit analizei din surse deschise făcute de organizația Oryx.
Numărul real este probabil mai mare, deoarece nu fiecare echipament capturat a fost filmat sau fotografiat.
Nu toate echipamentele sunt de ultimă generație. „Ceea ce capturează este un amestec de echipamente moderne pe care (ucrainenii) le pot folosi destul de eficient și unele care ar trebui să ajungă în muzee”, a declarat Jakub Janovsky, care monitorizează acest transfer de echipament militar la Oryx.
Și Rusia a confiscat, la rândul ei, arme ucrainene, mai ales în primele zile ale războiului, când a pus stăpânire pe mari părți ale țării.
Potrivit monitorizării Oryx, Rusia a capturat 109 tancuri ucrainene, 15 tunuri autopropulsate și 63 de vehicule de luptă pentru infanterie începând din februarie.
Balanța se înclină însă mult în favoarea Kievului.
La Izium, Ucraina a obținut și blindate rusești mai avansate, cum ar fi tancuri T-90 și vehicule de luptă pentru infanterie BTR-82 cu tunuri automate.
Comandantul Brigăzii 92 din Ucraina, care a jucat un rol important pe frontul din Harkov, a fost filmat săptămâna aceasta într-un tanc T-90, care nu făcea parte din arsenalul ucrainean înainte de război.
Aliații occidentali nu au trimis tancuri de fabricație occidentală în Ucraina. Dar Kievul a primit aproximativ 230 de tancuri T-72 modernizate din Polonia și alte câteva zeci din Republica Cehă.
Ucrainenii au învățat să folosească toate felurile de arme
Ajutorul american și european s-a concentrat pe furnizarea de artilerie de precizie la standardul NATO, cum ar fi obuzierele M777 și Paladin, fabricate în SUA, Panzerhaubitze 2000 din Germania și Krab din Polonia, precum și sistemele de rachete HIMARS.
Aceste arme au permis Kievului să mențină ofensiva, odată ce a început să rămână fără proiectile de artilerie de calibru sovietic în luna mai.
Abilitatea Ucrainei de a învăța cum să opereze diferite sisteme de arme într-un timp relativ scurt a facilitat reconversia armelor rusești achiziționate recent, a declarat colonelul Serhii Cherevatii de la Comandamentul Operațional de Est al Ucrainei.
„Sunt de la școala sovietică de construcții, care este ușor de înțeles pentru noi”, a spus el.
„Dacă oamenii noștri au reușit să învețe cum să folosească Panzerhaubitze, Krabs și sistemele americane Paladin, nu este deloc o problemă să stăpânească sistemele rusești, care sunt similare cu ale noastre”, a adăugat el.
În timp ce unitățile ucrainene păstrează adesea arme și muniții mai mici capturate, obiectele de mare valoare, cum ar fi tancurile și artileria, sunt de obicei redistribuite prin intermediul comandamentului logistic al armatei, a explicat Oleksii Danilov, șeful Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al țării.
„Dar, chiar și atunci, ele rămân de obicei în aceeași zonă, ceea ce este corect”, a adăugat el.
Karpatska Sich, de exemplu, a transferat către alte divizii ale armatei obuziere capturate și a păstrat tancuri pentru care a putut găsi echipaje.
Comandantul batalionului a declarat că aceste tancuri au fost acum alocate în mod oficial unității, sunt aprovizionate în mod regulat de către logistica militară cu muniție și combustibil și sunt întreținute de echipaje de la uzinele de tancuri ucrainene.
Asta în condițiile în care Ucraina a fost un important producător și exportator de tancuri înainte de război.
„Obținerea trofeelor ne dă un sentiment de mândrie și ridică moralul de luptă al tuturor”, a declarat comandantul, care a folosit o pușcă rusească de asalt, capturată într-o bătălie recentă, în timpul căreia batalionul a cucerit un sat din regiunea Donețk.
Jumbo • 07.10.2022, 14:08
Pai atunci, vorbiți cu stăpânul vostru Bideu sa nu va mai trimită armament și muniție de câte 10 miliarde lunar, ca voi luați de la prostalaii de rusi😀. Propaganda de rahat, Putin va ia și kievul în 2 saptamani😀