În februarie, cu doar câteva zile înainte de prima aniversare a invaziei din Ucraina, oficialii de la Kiev se pregăteau să organizeze o serie de atacuri pe teritoriul Rusiei.

Generalul Kirilo Budanov, șeful direcției de informații militare a țării (HUR), îi ordonase unuia dintre ofițerii săi „să se pregătească pentru lovituri în masă pe 24 februarie, cu tot ce avea HUR”, potrivit unui raport clasificat al Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA).

Oficialii au luat în calcul chiar și un atac pe apă, în orașul port Novorossisk, de la Marea Neagră, o operațiune în mare parte simbolică, care ar fi demonstrat totuși capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul teritoriului inamic.

La Washington, oficialii monitorizau însă în secret planurile ucrainenilor. Și asta pentru că Casa Albă s-a temut întotdeauna că astfel de atacuri în interiorul Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului.

Atacurile nu au mai avut loc însă. Pe 22 februarie, cu două zile înainte de aniversare, CIA a distribuit un nou raport clasificat, care preciza că HUR „a fost de acord, la cererea Washingtonului, să amâne loviturile”, scrie Washington Post.

Documentele, care fac parte dintr-o serie de informații clasificate scurse pe Internet de un membru al Gărzii Naționale în vârstă de 21 de ani, nu explică exact cine a intervenit și de ce ucrainenii au fost de acord să se retragă.

Dar ele, scrie Washington Post, ilustrează complicata dinamică a războiului, în care o Ucraină dornică să împingă lupta pe teritoriul Rusiei este uneori reținută de Statele Unite, care încearcă să evite escaladarea conflictului.

Un succes parțial al demersului SUA

Operațiunile desfășurate pe teritoriul străin intră în competența HUR. Budanov, un general ambițios în vârstă de 37 de ani, nu a recunoscut că agenția sa s-ar afla în spatele atacurilor de până acum, nu puține. Dar a avertizat totuși că acestea vor continua.

„Acest lucru le-a spulberat iluziile de siguranță”, a declarat Budanov pentru Washington Post în ianuarie. „Există oameni care plantează explozibili. Există drone. Până când integritatea teritorială a Ucrainei nu va fi restabilită, vor exista probleme în interiorul Rusiei”, a asigurat el.

În privat, oficialii americani și europeni și-au exprimat admirația pentru Budanov. Dar ei au admis, de asemenea, că îndrăzneala sa îi face uneori să se teamă.

Pe 13 februarie, în ziua în care documentul NSA spunea că Budanov l-a instruit pe unul dintre ofițerii săi să fie pregătit pentru o operațiune ce putea viza portul Novorossisk, Statele Unite au reiterat recomandarea adresată cetățenilor americani din Rusia, sfătuiți să părăsească imediat țara.

Nu este clar dacă avertismentul a anticipat o acțiune a Ucrainei, dar el pare să reflecte un nivel de îngrijorare la Washington cu privire la atacurile programate pentru perioada aniversării, mai scrie publicația americană.

Budanov este cunoscut pentru afirmațiile și declarațiile îndrăznețe, pe care mulți oficiali occidentali le privesc cu scepticism.

El a spus că Putin este bolnav în fază terminală, afirmație respinsă de oficialii serviciilor de informații americane. Budanov a mai spus că Ucraina va învinge Rusia – și chiar în curând.

El a spus de asemenea că Crimeea, peninsula puternic fortificată pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, trebuie să fie returnată Kievului în această vară. Evaluările serviciilor de informații americane consideră acest scenariu ca fiind puțin probabil.

Documentele arată, de asemenea, în mod clar că serviciile americane monitorizează comunicațiile lui Budanov, ceea ce pare să nu fie o noutate pentru general, scrie Washington Post.

În orice caz, intervenția Casei Albe înainte de aniversarea războiului pare să fi avut un succes, dar doar unul parțial.

„Nu există niciun indiciu” că serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, „a fost de acord să își amâne propriile planuri de a ataca Moscova în jurul aceleiași date”, se arată în raportul CIA. SBU, care este responsabil pentru securitatea statului și care raportează direct președintelui, desfășoară, de asemenea, operațiuni speciale.

Atacurile în Rusia și împotriva intereselor Rusiei continuă

Oricum, se pare că Ucraina nu s-a abținut prea mult timp de la atacuri. La o săptămână după aniversare, Moscova a acuzat public Kievul că a încercat să atace cu drone infrastructura din Rusia, inclusiv în apropierea capitalei.

Iar Kievul continuă să plănuiască o extindere a câmpului de luptă dincolo de teritoriul său, arată documentele clasificate.

Agenția lui Budanov a plănuit spre exemplu atacuri împotriva unor membri ai grupului paramilitar Wagner din Mali, unde mercenarii ruși oferă asistență de securitate guvernului local, se arată în documente.

„Nu se știe în ce stadiu se aflau în prezent operațiunile (din Mali) și dacă HUR a primit aprobarea pentru a-și executa planurile”, spune documentul NSA.

HUR a elaborat, de asemenea, planuri pentru a lansa atacuri împotriva forțelor rusești din Siria, folosind ajutorul secret al kurzilor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a oprit atacul în acest caz, dar unul din documentele serviciilor de informații detaliază modul în care agenția lui Budanov ar putea în continuare să lanseze atacurile, evitând implicarea guvernului ucrainean.

În tot acest timp, oficialii din SUA și Europa au criticat discret Ucraina pentru atacurile din afara teritoriului său. După atentatul care a ucis-o pe Daria Dugina, fiica ideologului naționalist rus, oficialii occidentali i-au spus clar lui Zelenski că îl consideră responsabil.

Oficialii americani se tem de un răspuns dur al Rusiei, dar și de faptul că, în urma unor astfel de atacuri, Beijingul ar putea declara că NATO este agresorul și și-ar spori sprijinul pentru Rusia, arată documentele americane.

 
 

Urmărește-ne pe Google News