„Minciunile rusești despre faptul că Ucraina intenționează să folosească o „bombă murdară” sunt pe cât de absurde, pe atât de periculoase. În primul rând, Ucraina este un membru ferm al TNP (tratatul de neproliferare nucleară): nu avem nicio „bombă murdară” și nici nu intenționăm să achiziționăm una. În al doilea rând, rușii îi acuză adesea pe alții de ceea ce plănuiesc ei înșiși”, a scris duminică Kuleba pe Twitter.

Teoria „bombei murdare”, propagată de Șoigu și presa rusă

Moscova este îngrijorată că Ucraina ar putea folosi o „bombă murdară” în conflict, le-a comunicat Serghei Șoigu duminică omologilor din trei state europene, fără a furniza dovezi care să susțină sugestia că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă.

„Au discutat despre situația din Ucraina, care se deteriorează rapid”, a spus ministerul apărării într-un comunicat de presă emis după discuție. „Este o tendință către o escaladare necontrolată în continuare”.

Anterior discuțiilor, aproape simultan, principale publicații ruse la nivel federal (RIA Novosti, Russia Today, Izvestia) si zeci de publicații mai mici au început sa răspândească știrea despre presupusa pregătire a unui atac terorist al Ucrainei folosind o „bombă murdară”, potrivit agenției de știri ucrainene UNIAN.

Potrivit presei ruse, autoritățile ucrainene le-au transmis cercetătorilor de la Kiev și Dnipropetrovsk sarcina de a produce „bombă murdară”. În plus, Zelenski ar fi în contact cu guvernul britanic cu privire la „transferul componentelor de arme nucleare”. Toate acestea sunt „concepute” de Kiev pentru a acuza însăși Moscova că folosește acest tip de armă.

Ce este bomba murdară

O așa-numită „bombă murdară” folosește explozibili convenționali alături de material radioactiv. Scopul ei este de a polua teritoriul din jurul zonei în care are loc explozia cu material radioactiv, în primul rând pentru a forța plecarea civililor din această zonă.

O bombă murdară nu trebuie confundată cu o armă nucleară, care, prin eliberarea energiei nucleare, creează un efect de explozie care depășește cu forța unor arme care folosesc explozibili convenționali.

Occidentul respinge afirmațiile Moscovei

„Secretarul Apărării (nr. Ben Wallace) a respins aceste afirmații și a avertizat că astfel de acuzații nu ar trebui folosite ca pretext pentru o escaladare mai mare”, a transmis Ministerul Apărării din Marea Britanie într-un comunicat, după discuția dintre Wallace și Șoigu, relatează Reuters.

Ministrul apărării fin Franța, Sébastien Lecornu, i-a spus omologului său rus că Parisul „refuză orice formă de escaladare, în special cea nucleară”, în timpul discuțiilor de duminică, potrivit CNN.

„Franța cere Rusiei să pună capăt războiului său de agresiune împotriva Ucrainei și să facă tot posibilul pentru a contribui la detensionare”, a spus Lecornu, potrivit comunicatului instituției pe care o conduce.

Ministerul francez al apărării mai transmite că guvernul președintelui francez Emmanuel Macron este „hotărât să contribuie la rezolvarea pașnică a conflictului” și că miniștrii apărării francez și rus vor rămâne în contact.

Serghei Șoigu a mai discutat duminică și cu secretarul apărării din SUA, Lloyd Austin, dar, spre deosebire de comunicatele emise după discuțiile cu omologii europeni, Moscova nu a mai făcute publice temele discutate.

Urmărește-ne pe Google News