Bătălia purtată timp de nouă luni pentru Bahmut, care a distrus orașul vechi de 400 de ani din estul Ucrainei și a ucis zeci de mii de oameni, pare să fi ajuns într-un punct culminant: rușii susțin că au cucerit aproape întreaga localitate, în vreme ce ucrainenii spun că au avansat pe flancuri, într-o eventuală tentativă de a încercui așezarea.
Lipsa de informații clare de la fața locului a făcut imposibilă confirmarea stadiului în care se află cea mai lungă bătălie a războiului, și în vreme ce Moscova a salutat „eliberarea” orașului, Kievul a subliniat că forțele sale mai controlează încă mici porțiuni din el.
Indiferent de deznodământ, micul oraș a avut mult timp o valoare mai mult simbolică decât strategică pentru ambele părți, scrie Associated Press. Un indicator mai semnificativ al succesului forțelor ucrainene, au spus comentatorii, a fost capacitatea lor de a-i bloca pe ruși în tot acest timp, în ciuda atacurilor dezlănțuite ale acestora.
Importanța simbolică a orașului pentru ambele tabere nu trebuie subestimată. Dar strategii Kievului au urmărit, de asemenea, să epuizeze resursele și moralul trupelor rusești, în timp ce Ucraina s-a pregătit pentru contraofensiva majoră așteptată de câteva luni.
„Ideea principală este să îi epuizăm, apoi să atacăm”
Situat la aproximativ 55 de kilometri nord de capitala regională Donețk, aflată sub control rusesc, Bahmut a fost un important centru industrial, înconjurat de mine de sare și ghips, în care înainte de război locuiau aproximativ 80.000 de oameni.
Numit Artiomovsk, după numele unui revoluționar bolșevic, pe vremea când Ucraina făcea parte din Uniunea Sovietică, orașul era cunoscut pentru vinul său spumant. Era popular în rândul turiștilor pentru bulevardele largi, parcurile luxuriante și centrul orașului, cu vile impunătoare construite la sfârșitul secolului al XIX-lea. Toate sunt acum distruse.
Lupta cea mai dură dintre forțele ruse și cele ucrainene a avut loc chiar în centrul urban, unde comandanții ucraineni au recunoscut că Moscova controlează mai mult de 90%.
Dar chiar și acum, forțele ucrainene au susținut că fac progrese semnificative în apropierea drumurilor strategice care traversează zona rurală din afara orașului, avansând pe flancurile nordice și sudice, cu scopul de a-i încercui pe luptătorii Wagner, în interiorul localității.
Oficialii ucraineni au semnalat chiar că la un moment dat ar putea încerca să preia controlul asupra orașului devastat.
„În ciuda faptului că acum controlăm o mică parte din Bahmut, importanța apărării sale nu-și pierde relevanța”, a declarat în weekend generalul Oleksandr Sîrskîi, comandantul forțelor terestre ale forțelor armate ucrainene.
„Acest lucru ne oferă posibilitatea de a intra în oraș în cazul unei schimbări a situației. Iar acest lucru se va întâmpla cu siguranță”, a asigurat el.
Mai mult decât atât, liderii militari ucraineni au spus că rezistența lor de luni de zile a meritat, deoarece a limitat capacitatea Rusiei de a ataca în alte zone și a permis avansurile ucrainene.
„Ideea principală este să îi epuizăm, apoi să atacăm”, a declarat joi colonelul ucrainean Evhen Mezhevikin, comandantul unui grup specializat care luptă în Bahmut, citat de Associated Press.
„Plătim un preț ridicat”
În ultimele zile, Rusia a desfășurat întăriri la Bahmut pentru a reface flancurile nordice și sudice pierdute și pentru a împiedica alte avansuri ucrainene, potrivit oficialilor ucraineni și altor observatori externi.
Unii analiști au declarat chiar că câștigurile tactice ale Ucrainei în zona rurală din afara orașului Bahmut ar putea fi mai semnificative decât par.
Cât despre premiul propriu-zis – orașul Bahmut – acesta este devastat. Imaginile din satelit publicate săptămâna trecută au arătat infrastructura, blocurile de apartamente și clădirile emblematice transformate în ruine.
Victoria în Bahmut nu aduce neapărat Rusia mai aproape de capturarea regiunii Donețk – obiectivul declarat al lui Putin în acest război.
Mai degrabă, deschide ușa către bătălii mai crâncene în direcția Sloviansk sau Kostiantinivka, la 20 de kilometri distanță, a declarat Kateryna Stepanenko, analist pentru Rusia la think-tank-ul american Institute for the Study of War (ISW).
Dar președintele rus Vladimir Putin avea mare nevoie de o victorie, fie și simbolică, spun analiștii, mai ales după ce o ofensivă de iarnă a forțelor sale nu a reușit să captureze alte orașe și localități de pe front.
Un lucru cert este că ambele tabere au suferit pierderi substanțiale în acest conflict.
În ultima săptămână, cu câteva zile înainte ca Rusia să anunțe că orașul a fost cucerit, forțele ucrainene mai controlau doar câteva clădiri. Depășiți numeric, militarii Kievului au descris zile de coșmar.
Dominația artileriei rusești a fost copleșitoare, iar forțele ruse au continuat să trimită valuri de atacuri, astfel că pozițiile defensive nu au putut fi menținute pentru mult timp.
„Importanța misiunii noastre în Bahmut constă în distragerea atenției unei forțe inamice semnificative”, a declarat Taras Deiak, un comandant al unei unități speciale a unui batalion de voluntari.
„Plătim un preț ridicat pentru acest lucru”, a adăugat el.