O veste neașteptată privind neînțelegerile de la vârful armatei ucrainene a venit luni de la cotidianul german Bild: președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, sunt în dezacord cu privire la strategia pentru Bahmut, a dezvăluit publicația.
În urmă cu câteva săptămâni, au explicat sursele citate de Bild, Zalujnîi a recomandat președintelui să ia în calcul retragerea din Bahmut. Poziția sa, mai scrie cotidianul german, era și este împărtășită de majoritatea luptătorilor din Bahmut.
Guvernul ucrainean a declarat însă pentru Bild că decizia președintelui de a menține controlul asupra orașului a fost una corectă. Susținătorii acestei strategii, scrie BBC, pornesc de la premisa că rezistența din Bahmut împiedică armata rusă să avanseze și mai ales provoacă pierderi grele forțelor Moscovei.
Luni, după apariția în spațiul public a dezacordului, dar și pe fondul veștilor tot mai îngrijorătoare din Bahmut, această decizie a fost reiterată. Concret, Kievul a anunțat că va continua apărarea orașului și consolidarea forțelor prezente acolo. Și a subliniat că pentru această strategie pledează chiar Zalujnîi.
Potrivit biroului lui Zelenski, președintele i-a interpelat pe comandantul-șef Zalujnîi și pe comandantul trupelor terestre, Aleksandr Sirski, cu privire la acțiunile viitoare din Bahmut.
„Ei s-au pronunțat în favoarea continuării operațiunii defensive și a consolidării în continuare a pozițiilor noastre în Bahmut”, a precizat biroul prezidențial ucrainean.
Aproape încercuiți
Este neclar în acest moment cât vor mai rezista trupele ucrainene. Dacă există un oraș care a ajuns să simbolizeze războiul de uzură din Ucraina, acesta este Bahmut.
Rusia a bombardat localitatea timp de mai bine de șapte luni și a trimis val după val de soldați și mercenari ai Grupului Wagner spre pozițiile ucrainene, suferind pierderi grele pe parcurs.
Din septembrie, Bahmut a părut adesea pe punctul de a cădea, iar oficialii ucraineni au subliniat că în zonă se duc cele mai grele lupte. Anul acesta, forțele rusești s-au apropiat, cucerind poziții în nordul și sudul orașului, dar apărarea ucraineană a rezistat.
În ultima săptămână, luptele s-au intensificat. Vineri, Evgheni Prigojin, șeful Wagner, a anunțat că luptătorii săi „au înconjurat, practic, orașul”, iar unii oficiali ucraineni au semnalat că o retragere este posibilă.
Institutul pentru Studiul Războiului, think-tank-ul de la Washington, a confirmat și el joi că forțele ruse au făcut avansuri în zonele din apropierea orașului. Dar ucrainenii mai au în continuare un culoar de evacuare, spre vest.
Vineri, un soldat ucrainean a declarat pentru The Washington Post că bătălia continuă în oraș și că forțele ucrainene nu au primit ordin să se retragă. Alți soldați ucraineni au declarat că în localitate sunt desfășurate noi întăriri, în timp ce unor unități specializate – o unitate de drone, spre exemplu – li s-a cerut să se mute pe poziții mai retrase, din apropiere.
În acest timp, în interiorul localității, bătălia s-a transformat într-un conflict urban, în care mercenarii ruși ai Wagner încearcă să se apropie de centru, bloc cu bloc.
Un avans spre nicăieri
Bahmut nu are neapărat o valoare strategică majoră, a explicat pentru Washington Post Karolina Hird, analistă pentru Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului.
Cucerirea orașului ar reprezenta, ce-i drept, o victorie militară rară și simbolică pentru Rusia, care s-a confruntat cu eșecuri pe front, la finalul anului trecut.
În Rusia, acest rezultat ar putea reprezenta o veste bună pentru Wagner și pentru Evgheni Prigojin.
Deja micile progrese reușite de Wagner în Bahmut i-au permis lui Prigojin să „își sporească propria poziție” în fața comandanților militari ruși, a declarat Hird, deoarece el a putut susține că este „singurul care conduce trupele ruse spre victorie în acest moment”.
Analiștii spun însă că pentru Rusia, o astfel de victorie ar fi pirică. Orașul în sine este practic distrus. El le-ar putea oferi rușilor o platformă pentru alte atacuri pe direcția nord-vest de-a lungul autostrăzii E40 spre Sloviansk sau spre nord, spre orașul Siversk.
Dar forțele rusești au mai încercat să cucerească aceste orașe în trecut, fără succes. Iar ucrainenii și-au consolidat deja liniile de apărare în localitățile din apropiere, ceea ce ar putea îngreuna orice avans rusesc.
„Cele două căi de înaintare pe care le-ar putea deschide cucerirea orașului Bahmut nu sunt cu adevărat opțiuni bune”, a explicat Hird.
Pentru Kiev, menținerea controlului în oraș a devenit, de asemenea, o chestiune simbolică. Dar există și cealaltă miză, a provocării cât mai multor pierderi în rândul trupelor ruse.
În cele din urmă, chiar dacă militarii ucraineni se vor retrage din Bahmut, ei au reușit deja să epuizeze forțele rusești și pe partenerii acestora din Wagner. Casa Albă a estimat recent că aproximativ 30.000 de luptători Wagner au fost răniți sau uciși în bătălia care durează de luni de zile.
Pierderile uluitoare și resursele cheltuite ar putea îngreuna sarcina Moscovei de a organiza o apărare eficientă în sud, unde Ucraina se pregătește probabil să lanseze o contraofensivă de primăvară, a explicat Hird pentru Washington Post.
Foto: Profimedia
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!