Până la Crăciun, 50 de transportoare blindate (APC) FV103 Spartan puțin folosite, aflate până de curând în proprietatea armatei britanice, vor ajunge pe linia frontului pentru a susține efortul de război al Ucrainei, la timp pentru cele mai grele condiții de iarnă.

Este cel mai mare transfer de astfel de tansportoare către Ucraina, iar gestul nu se datorează generozității autorităților britanice – care oricum au oferit un ajutor militar substanțial Kievului.

Achiziția și donarea celor 50 de blindate sunt pur și simplu rezultatele uneia dintre numeroasele campanii de strângere de fonduri care au alimentat armata ucraineană încă din primele zile ale războiului.

Apelul pentru această campanie, derulat sub sloganul „Luați-le pe toate”, a fost lansat miercuri de fundația caritabilă Serhii Pritula, numită după numele fondatorului său, un comediant și moderator TV ucrainean cu un număr considerabil de fani.

Se spera ca suma de 5,5 milioane de dolari, necesară pentru această achiziție majoră, să fie strânsă în decurs de o săptămână. Însă în doar nouă ore, jumătate din fonduri fuseseră promise de donatori, de la persoane fizice până la mari corporații ucrainene și firme mai mici.

Joi, la ora prânzului, nu a mai fost nevoie de apeluri. Banii fuseseră deja asigurați, iar logistica necesară pentru transferul vehiculelor din Marea Britanie pe câmpurile noroioase din Donbas, în estul Ucrainei, a fost pusă în mișcare.

O achiziție necesară

Armata britanică folosește transportoarele FV103 Spartan din 1978, dar acestea vor fi înlocuite treptat de modele mai noi. Cele 50 de vehicule scoase la vânzare se află în prezent în proprietate privată și, potrivit informațiilor, fiecare are mai puțin de 16.000 de kilometri parcurși.

Pritula însuși a vizitat Marea Britanie pentru a le verifica.

O donație anterioară de 35 de transportoare Spartan din partea guvernului britanic s-a dovedit a fi un mare succes pe câmpul de luptă. Atunci când Fundația Pritula i-a întrebat pe generalii ucraineni dacă ar avea nevoie de mai multe, aceștia au fost foarte interesați.

„Suntem prima organizație care le va achiziționa efectiv, nu ca stat, ca țară, ci ca ONG, care le va da Ministerului Apărării din Ucraina”, a declarat pentru The Guardian Maksim Kostețki, coordonatorul direcției de transport din cadrul Fundației Pritula.

„Transportorul este pe șenile și mulțumită acestui lucru, el se poate deplasa în condiții meteorologice nefavorabile, deoarece avem ploi aproape în fiecare zi în acest moment în timpul sezonului de toamnă”, a spus Kostețki.

„În curând va începe să ningă, iar vehiculele Spartan vor fi foarte bune pe linia frontului din sudul țării și în special în Donbas, unde se desfășoară cele mai grele lupte în acest moment”, a adăugat el.

Drone Bayraktar, stații radio și un manual pentru Elon Musk

Posibilitatea ca oamennii și corporațiile să contribuie la înarmarea forțelor combatante nu este deloc nouă.

Un documentar BBC din 2020, „Strângerea de fonduri: O lecție din al Doilea Război Mondial”, a relatat despre succesul extraordinar al unei campanii lansate de magnatul media Lord Beaverbrook, în 1940, pentru finanțarea achiziției de avioane Spitfire.

Un fond de 13 milioane de lire sterline pentru Spitfire – un avion de vânătoare costa 8.000 de lire sterline – a fost strâns în urma colectelor, intens popularizate cu mijloacele de la acel moment.

Efortul ucrainean vine într-o eră digitală, a subliniat pentru The Guardian Maria Pisarenko, manageră media la Fundația Pritula, când este mai ușor atât să donezi și să urmărești apoi cum funcționează banii tăi pe teren. „Vedem totul online – putem ajunge la oamenii care stau în tranșee prin messenger, Twitter, WhatsApp”, a spus ea.

Campaniile sunt uneori foarte elaborate și necesită o lungă planificare. Fundația Pritula obține bani pentru mașini, drone, sisteme de comunicații și truse medicale, dar cel mai mare apel de strângere de fonduri a asigurat 16 milioane de dolari pentru trei aeronave de luptă fără pilot Bayraktar TB2, cumpărate din Turcia.

Alteori, campaniile reacționează pur și simplu la evenimente, canalizând un val brusc de furie sau frustrare.

Atunci când Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a postat pe Twitter un controversat plan de pace care presupunea ca Ucraina să își cedeze teritoriile în schimbul păcii, reacțiile de indignare au fost numeroase.

„Am văzut că oamenii sunt furioși și că putem transforma această furie în ceva util”, a explicat Pisarenko.


https://twitter.com/serhiyprytula/status/1580163344601780225?ref_src=twsrc%5Etfw 

„Am anunțat pe Twitter o strângere de fonduri pentru a cumpăra un manual de istorie pentru Musk. Și știți, într-o oră, am avut 1 milion de grivne ucrainene (peste 27.000 de euro) donate în conturi, așa că ne-am spus că avem destui bani, literalmente pentru a cumpăra manuale, dar și pentru a cumpăra stații radio pentru o unitate”, a spus ea.

O recompensă pe capul naționalistului rus Igor Girkin

Nu doar organizațiile de voluntari strâng bani. Guvernul ucrainean a intrat și el în acțiune prin intermediul platformei sale United24, pentru donații caritabile.

Săptămâna aceasta, Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, a devenit cel de-al doilea ambasador al organizației caritabile susținute de guvern, după Mark Hamill, actorul din Star Wars, parte a unui efort de a încuraja donatorii străini să contribuie la achiziționarea unui sistem antidronă, după atacurile lansate de Rusia împotriva infrastrcuturii energetice și a civililor din Ucraina.

Organizațiile de voluntari nu urmăresc să înlocuiască eforturile guvernului, a declarat Pisarenko, ci să le sporească. Potrivit acesteia, organizațiile civile sunt capabile să acționeze mai rapid și să renunțe la subtilitățile diplomatice care ar putea face ca anumiți furnizori să fie inaccesibili pentru Kiev.

Răspunzând la starea de spirit într-un mod în care guvernul nu ar putea să o facă, aceste organizații găsesc noi căi de a strânge fondurile, cel puțin la nivel local. Aproximativ 80% din banii care ajung la Pritula provin de la donatori ucraineni.

Campaniile de strângere de fonduri iau uneori și direcții neașteptate.

Luna trecută, sute de mii de dolari au fost strânși de o organizație de voluntari condusă de tânărul activist Serhii Sternenko pentru ca o recompensă să fie pusă pe capul lui Igor Girkin, un naționalist rus care i-a condus separatiștii susținuți de Kremlin în timpul primei invazii a lui Vladimir Putin în Ucraina în 2014.

„Este o glumă care aproape a scăpat de sub control”, a râs Pisarenko.

„Dar acesta este modul în care trăiesc acum ucrainenii. Trăim la limita dintre o glumă și o tragedie. Glumele încearcă să compenseze amploarea tragediei. Gluma este o modalitate de a supraviețui acestei tragedii. Da, liniile sunt foarte neclare”, a admis ea.

Corespondență prin intermediul artileriei

Efortul civililor, ucraineni sau străini, a suplimentat în mod substanțial ajutorul oferit de aliații Ucrainei.

În urmă cu două săptămâni, Hamill, care l-a interpretat pe Luke Skywalker în seria „Star Wars”, a livrat 500 de drone în Ucraina, prin intermediul platformei de strângere de fonduri pe care o reprezintă.

„Ucraina are nevoie de drone. Acestea influențează soarta războiului, protejează teritoriile lor, oamenii, monitorizează granița, sunt ochii lor pe cer”, a spus Hamill, într-un interviu pentru Bloomberg.

Actorul a mărturisit că a fost șocat de succesul campaniei pe care a reprezentat-o. „Îmi comunică niște actualizări de două-trei ori pe săptămână și mi-au zis că au primit mai bine de 500 de drone de când am început campania”, a spus Hamill.

În unele cazuri, organizațiile determinate să strângă fonduri au fost nevoite să apeleze la soluții cât mai inventive.

O campanie intitulată „corespondență prin intermediul artileriei”, creată de Anton Sokolenko, un student în IT de 21 de ani, le-a oferit oamenilor din toată lumea posibilitatea de a-și vedea mesajul personalizat inscripționat pe un proiectil lansat de forțele ucrainene.

Totul contra cost, firește.

În vară, studentul le-a spus jurnaliștilor de la New York Times că strânsese deja în jur de 200.000 de dolari, pentru o organizație caritabilă.

Așa că pe proiectile au apărut tot felul de mesaje: „Lupta împotriva fascismului este un job cu normă întreagă”, „Din Silicon Valley, cu dragoste” sau „Aceasta este o bombă gay”, probabil o referire la politica homofobă a regimului de la Kremlin.

 
 

Urmărește-ne pe Google News