Anunțul de încetare temporară a focului a venit la o zi după ce sute de mii de civili ucraineni care încercau să fugă din calea războiului au fost nevoiți să se adăpostească de bombardamentele rusești asupra orașelor din centrul, nordul și sudul Ucrainei. Oficialii ambelor părți au planificat luni o a treia rundă de negocieri.

Cu toate acestea, forțele ruse și-au continuat ofensiva, deschizând focul asupra orașului Mykolaiv, situat la 480 de kilometri sud de capitala Kiev, a anunțat luni dimineață Statul-major al Ucrainei. Salvatorii au spus că sting incendii în mai multe zone rezidențiale, cauzate de atacuri cu rachete.

Bombardamentele au continuat și în suburbiile Kievului, inclusiv în Irpin, acolo unde alimentarea cu electricitate, apă și încălzire este deja întreruptă de trei zile.

„Rusia continuă să efectueze lovituri cu rachete, bombe și artilerie asupra orașelor și așezărilor din Ucraina”, a transmis Statul-Major al Ucrainei. „Invadatorii continuă să folosească rețeaua aerodromurilor din Belarus pentru a efectua lovituri aeriene asupra Ucrainei”, a mai transmis instituția militară.

De asemenea, rușii au vizat coridoarele umanitare, luând ostatici femei și copii și montând armament în zonele rezidențiale ale orașelor, potrivit Statului-Major.

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a descris poziția Rusiei față de coridoarele umanitare ca fiind „complet imorală” și a precizat că și cetățenilor ucraineni ar trebui să li se permită să-și părăsească locuințele de pe teritoriul ucrainean.

„Aceasta este o poveste complet imorală. Suferința oamenilor este folosită pentru a crea imaginea dorită de televiziuni (televiziunile ruse, n.r.)”, a spus purtătorul de cuvânt, într-un mesaj scris, citat de Reuters.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că o încetare a focului va intra în vigoare luni dimineață, în cea de-a 12-a zi de război, pentru ca și civilii din Kiev, Harkov, Mariupol și Sumy să poată fi evacuați. Pentru moment, nu a fost clar dacă luptele se vor opri dincolo de zonele menționate în declarația Ministerului rus al Apărării sau când încetarea focului va lua sfârșit.

Anunțul de luni a venit după două încercări eșuate de evacuare a civililor din Mariupol, oraș din care 200.000 de persoane încercau să fugă, potrivit estimării Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Rusia și Ucraina s-au învinovățit reciproc pentru nerespectarea acestui acord temporar. Ministerul rus al Apărării a precizat că încetarea focului și deschiderea coridoarelor umanitare luni dimineață au venit la cererea președintelui francez Emmanuel Macron, care a vorbit duminică cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Potrivit rutelor publicate de agenția de presă RIA Novosti, coridorul de la Kiev va duce spre Belarus, iar civilii care doresc să plece de la Harkov vor avea doar un coridor care va duce spre Rusia, scrie The Guardian.

Human Rights Watch critică „efortul nemilos al Rusiei de a suprima orice disidență”

Organizația internațională Human Rights Watch (HRW) a condamnat represiunea Rusiei împotriva presei în urma invadării Ucrainei, subliniind că încălcarea libertății de exprimare și a accesului la informare „nu poate fi justificată de dreptul internațional nici măcar în timp de război”, relatează CNN.

„Aceste noi legi fac parte din efortul nemilos al Rusiei de a suprima orice disidență și de a se asigura că populația nu are acces la nicio informație care contrazice narațiunea Kremlinului cu privire la invadarea Ucrainei”, a declarat Hugh Williamson, directorul HRW pentru Europa și Asia Centrală, într-un comunicat de presă.

„Kremlinul anulează toate opțiunile de disidență pentru a se asigura că bravii protestatari antirăzboi nu se întorc în stradă”, a adăugat Hugh Williamson. „Când președintele Putin încearcă anularea unui drept fundamental (libertatea de exprimare, n.r.) – piatra de temelie a democrației – cu asemenea tactici totalitare, el renunță la orice pretenție că Executivul său respectă statul de drept, drepturile omului sau democrația”, a precizat directorul HRW pentru Europa și Asia Centrală.

Autoritățile ruse au restricționat accesul la mai multe publicații de știri, inclusiv BBC Rusia, Radio Liberty și Meduza (care-și are sediul în Letonia), a anunțat vineri agenția rusă de stat RIA Novosti. Aceste instituții de presă au fost adăugate pe o listă de publicații „care conțin apeluri pentru revolte în masă, extremism și participare la mitinguri ilegale”, a precizat RIA Novosti.

Vineri, parlamentarii ruși au aprobat o lege care incriminează răspândirea de informații „false” care discreditează forțele armate ruse sau solicită sancțiuni împotriva țării. Cei care încalcă noua legislație riscă amenzi de până la 14.000 de dolari și chiar pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Noua lege a făcut ca unele instituții internaționale de presă să-și închidă filialele din Rusia, iar jurnaliştii lor au părăsit ţara.

Cel puțin 4.640 de persoane au fost reținute duminică în Rusia pentru că au participat la mitinguri împotriva războiului în toată țara, potrivit unui grup independent de monitorizare a drepturilor omului care urmărește arestările efectuate de forțele ruse de ordine.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia.

Urmărește-ne pe Google News