Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis un mandat pentru Putin în martie 2023, la aproximativ un an după invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, acuzându-l de crime de război privind deportarea copiilor.

Rusia a catalogat mandatul ca fiind „nul și neavenit”

Rusia neagă acuzațiile de crime de război, iar Kremlinul a respins mandatul ca fiind „nul și neavenit”.
Întrebat dacă s-a luat o decizie cu privire la participarea lui Putin la reuniunea celor 20 de economii importante ale lumii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus reporterilor: „Nu. Când se va lua o decizie, vă vom anunța”.

Procurorul superior al Ucrainei, de neclintit: „Să-l aresteze dacă îndrăznește să vină”

Procurorul general ucrainean Andriy Kostin a declarat că „este important ca populația internațională să rămână unită și să-l aducă pe Putin în fața justiției”.

Datorită „informațiilor conform cărora Putin ar putea participa la summitul G20 din Brazilia, aș dori să reiterez că este o obligație pentru autoritățile braziliene, ca stat parte la Statutul de la Roma, să-l aresteze dacă îndrăznește să vină”, a spus Kostin, referindu-se la tratatul care a instituit CPI.

„Sper cu adevărat că Brazilia îl va aresta, reafirmându-și statutul de democrație și stat guvernat de statul de drept”, a spus el.

Nerespectarea acestui lucru riscă să creeze un precedent în care liderii acuzați de infracțiuni pot călători cu impunitate, a spus el.

Putin, invitat de Brazilia la summitul G20

Brazilia i-a trimis lui Putin o invitație standard pentru întâlnirile din 18-19 noiembrie de la Rio de Janeiro ale summitului G20, dar nu a primit nicio informație că acesta intenționează să participe, potrivit a doi oficiali din guvernul brazilian.

CPI, cu 124 de state membre, a fost înființată în 2002 pentru a urmări penale crime de război, crime împotriva umanității, genocid și crime de agresiune atunci când statele membre nu doresc sau nu pot face acest lucru fără monitorizare.

Urmărește-ne pe Google News