„Cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl şi să trimită o misiune specială a ONU acolo pentru a elimina riscul repetării unei catastrofe nucleare”, a afirmat Vereșciuk.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, se află zilele astea în Ucraina pentru discuţii cu guvernul de la Kiev în legătură cu garantarea siguranţei şi securităţii instalaţiilor sale nucleare.

Centrala de la Cernobîl a fost capturată pe 24 februarie de forțele ruse, în prima zi a invaziei în Ucraina. În 1986, în zonă a avut loc o explozie și un incendiu care a declanșat un grav dezastru nuclear.

Centrala și zona înconjurătoare au fost în mare parte închise de atunci, dar circa 200 de tone de combustibil nuclear rămân în partea de jos a reactorului.

În urmă cu o săptămână, cel puțin șapte incendii au fost depistate în vecinătatea reactorului nuclear.

Comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei, Lyudmila Denisova, a transmis recent că incendiile au dus la un nivel crescut de poluare radioactivă a aerului și pot reprezenta o amenințare inclusiv pentru țările europene vecine.

Luni, 28 martie, ANM a anunțat că norul de fum rezutat în urma incendiilor de la Cernobîl nu va afecta teritoriul României, acesta deplasându-se spre sudul și estul Ucrainei și apoi spre Rusia.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News