În acest context, țara condusă de Volodimir Zelenski nu lasă nimic la voia întâmplării, la 3 ani de la momentul în care Rusia a atacat-o, și dezvoltă arme proprii, inclusiv racheta de croazieră Trembita, pentru a nu mai depinde de sprijinul incert al SUA după 20 ianuarie, când Donald Trump își va începe al doilea mandat de președinte.
Cu o lungime de doar 2 metri și aproape 100 de kilograme, Trembita, a cărei construcție a început în 2023, nu pare impresionantă la prima vedere, dar este o versiune modernă și mai mică a rachetei germane V1 din Al Doilea Război Mondial. În plus, este și ieftină (costă doar 10.000 de dolari), simplă și eficientă, având un sistem de ghidare GPS. Prețul mic permite producerea în masă, spre deosebire de rachetele ATACMS, care costă peste 1 milion de dolari bucata.
Deocamdată, raza de acțiune a rachetei este de 145 km, dar compania ucraineană PARS lucrează la o versiune cu rază mai lungă, care ar putea ajunge până la Moscova, aflată la 650 km de Ucraina. Noua versiune a Trembita poate fi gata anul viitor și va costa în mod clar mai mult de 10 000 de dolari, însă prețul va rămâne mult sub ATACMS.
Deși Trembita nu are precizia sau puterea altor rachete, poate fi folosită cu succes în raiduri masive asupra unor ținte mai mari, cum ar fi fabrici sau rafinării. Totuși, pentru ținte mai strategice, precum buncărele subterane, eficiența sa este limitată.
În fața incertitudinii sprijinului american, Ucraina se pregătește astfel pentru o eventuală reducere a ajutorului acordat de Trump, punând accent pe producția proprie de arme pentru a-și continua apărarea împotriva Rusiei. Deocamdată, Joe Biden continuă să trimită arme, dar ucrainenii au realizat că în viitor ar putea depinde tot mai mult de resursele proprii.