„Navele de marfă civile nu pot fi niciodată o țintă militară sau ținute ostatice. Mâncarea trebuie să circule”, a scris, pe Twitter, și Amir Abdullah, oficialul ONU care coordonează programul.

Rusia a declarat sâmbătă că se retrage din acord încheiat cu Ucraina, prin medierea ONU și a Turciei, acuzând Kievul că a stat în spatele unui atac cu drone asupra flotei sale staționată în Crimeea.

Programul a asigurat trecerea în siguranță a exporturilor de cereale din trei porturi ucrainene. El a fost încheiat cu rolul de a evita o criză alimentară la nivel global.

Acordul, semnat pe 22 iulie, a ajutat la atenuarea crizei cu peste 9,5 milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea soarelui, orz, rapiță și soia exportate în baza pactului.

Alți participanți au anunțat că vor continua acordul, în ciuda retragerii Rusiei, în timp ce Franța a declarat că lucrează pentru a stimula exporturile de cereale ale Ucrainei prin rute terestre, împreună cu alte state ale Uniunii Europene.

Turcia, care a ajutat la intermedierea înțelegerii, a subliniat că își menține angajamentul de a respecta acordul care implică inspecția mărfurilor la un Centru Comun de Coordonare din Istanbul.

„Chiar dacă Rusia are un comportament ezitant pentru că nu a primit aceleași beneficii, vom continua cu hotărâre eforturile noastre de a servi omenirea”, a spus președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Rusia avertizează asupra riscurilor

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar conflictul cu Rusia a dus la închiderea porturilor sale maritime în februarie, măsură care a dus la creșterea prețurilor la alimente și a contribuit la o creștere abruptă a foametei acute pe tot globul.

Rusia a declarat luni că ar fi riscant ca Ucraina să continue să exporte

„În condițiile în care Rusia vorbește despre imposibilitatea de a garanta siguranța transportului maritim în aceste zone, un astfel de acord nu este fezabil și capătă un alt caracter – mult mai riscant, periculos și lipsit de garanții”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ucraina este un exportator major de porumb și au existat îngrijorări că transporturile către Uniunea Europeană ar putea fi întrerupte.

„În ceea ce privește Europa, porumbul este o problemă mai mare decât grâul, deoarece intrăm în sezonul de vârf pentru porumb ucrainean în noiembrie”, a spus un comerciant de cereale.

Analiștii au avertizat că, deși prețurile globale ale mărfurilor agricole au coborât niveluri record în ultimele luni, prețurile locale cu amănuntul la alimente rămân ridicate și s-ar putea confrunta acum cu o nouă creștere.

 
 

Urmărește-ne pe Google News