În prima zi a invaziei la scară largă, pe 24 februarie 2022, Putin a avertizat că orice actor statal care va sta în calea planurilor sale în Ucraina se va confrunta cu consecințe „cum nu ați mai văzut vreodată în întreaga voastră istorie”, o amenințare care viza țările ce ar putea sprijini partea agresată.

În cazul amenințării integrității teritoriale, „vom folosi cu siguranță toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia și poporul nostru. Nu este o cacealma”, a declarat liderul de la Kremlin câteva luni mai târziu, în septembrie 2022. „Cetățenii Rusiei pot fi siguri că integritatea teritorială a patriei noastre, independența și libertatea noastră vor fi asigurate – subliniez din nou acest lucru – cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a adăugat el, referindu-se în mod clar la armele nucleare ale Rusiei.

Pătrunderea armatei ucrainene în regiunea Kursk, prima ofensivă pe teritoriul recunoscut internațional al Rusiei de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, a scos la iveală însă defectele militare ale Rusiei și a pus în evidență liniile roșii aparent iluzorii ale lui Putin, notează ziarul american.

În contextul acestei ofensive, unii pun din nou la îndoială piesa centrală a strategiei SUA pentru Ucraina: o furnizare lentă și calibrată de arme țării agresate pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia. Criticii susțin că această abordare a scăzut șansele armatei ucrainene de a-i respinge și mai mult pe invadatorii ruși și a dus la un război de uzură cu pierderi masive.

Ofensiva ucraineană din Kursk „a demonstrat că rușii blufează”, este de părere fostul secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksandr Danîliuk.

Atacul a fost „riscant”, continuă el, „dar a trimis un semnal foarte puternic și ne-a ajutat să schimbăm narațiunea despre Ucraina – precum că nu este capabilă să câștige – și despre liniile roșii al rușilor. Ambele narațiuni au fost distruse”, explică fostul oficial ucrainean de rang înalt care activează în prezent în Institutul Regal pentru Studii de Apărare și de Securitate (RUSI), cu sediul la Londra.

Unele operațiuni militare ale ucrainenilor au depășit în mod repetat liniile roșii aparente ale lui Putin, cum ar fi scufundarea navei amiral Moskva, explozia de pe Podul Crimeei din 2022, lovirea cartierului general al Flotei Ruse din Marea Neagră, la Sevastopol, cu rachete franco-britanice Storm Shadow, atacul cu drone din 2023 asupra Kremlinului, asasinarea unor propagandiști pe teritoriul Rusiei și țintirea unor baze aeriene strategice situate la sute de kilometri distanță de Ucraina. Armele occidentale folosite de forțele ucrainene – HIMARS, tancuri, ATACMS și F-16 – au fost toate cândva linii roșii.

Când dronele ucrainene au lovit o clădire de la Kremlin și au provocat închiderea aeroporturilor din Moscova, Putin a minimizat atacul, după cum remarcă Tatiana Stanovaia într-o analiză pentru Carnegie Endowment for International Peace. „În doar câteva luni, se pare că liniile roșii ale Kremlinului fie nu au existat, fie au devenit extrem de mobile”, a comentat ea. Acest tip de reacție avea să fie observat și cu alte ocazii.

Deși ofensiva din Kursk a schimbat calculele, totuși nu a schimbat echilibrul fundamental al războiului din Ucraina, armata rusă concentrându-și atenția asupra orașului strategic Pokrovsk din regiunea Donețk, notează The Washington Post.

Dacă Washingtonul i-ar permite Kievului să folosească arme americane în adâncimea teritoriului rus, ar elimina încă un tabu. Serghei Markov, un analist pro-Kremlin, susține că regimul de la Moscova a luat deja în considerare acest lucru. „În Rusia nu există nicio îndoială că o astfel de permisiune va fi acordată”, a spus el.

Un academician rus ce are legături strânse cu diplomați de rang înalt de la Moscova a declarat la rândul său, sub rezerva anonimatului, că posibilitatea utilizării armelor americane și occidentale în Rusia este luată „foarte în serios” de Kremlin. Totuși, nu este clar dacă Putin a luat o decizie asupra răspunsului.

Anterior, Vladimir Putin a spus că va „răspunde demn” în cazul folosirii armelor occidentale în teritoriul rus, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins în mod repetat amenințările sale. „Un bătrân bolnav din Piaţa Roşie care ameninţă în mod constant pe toată lumea cu butonul roşu nu ne va dicta niciuna dintre liniile sale roşii”, a afirmat liderul de la Kiev într-un videoclip publicat pe Telegram sâmbătă, cu prilejul Zilei Independenței Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News