Cuprins:
Este puțin probabil ca forțele ucrainene să fie capabile să recucerească Crimeea în viitorul apropiat, au declarat patru oficiali de rang înalt ai Pentagonului în fața congresmenilor americani, într-o ședință de informare clasificată.
Evaluarea frustă a oficialilor americani îi va nemulțumi cu siguranță pe liderii de la Kiev, care consideră că recuperarea peninsulei anexate de Rusia ilegal în 2014 este unul dintre obiectivele lor principale, scrie Politico.
Nu este clar ce anume i-a determinat pe oficialii Pentagonului să ajungă la această concluzie.
Dar indicația clară, transmisă de trei persoane care au cunoștință directă despre conținutul briefingului de joi, a fost că Pentagonul nu crede că Ucraina are – acum sau pe termen scurt – capacitatea de a forța trupele rusești să părăsească peninsula.
O a patra persoană a declarat că informarea a fost mai ambiguă, dar ideea a rămas că victoria Ucrainei într-o ofensivă pentru a recuceri teritoriul anexat ilegal nu este asigurată.
Printre cei care au făcut informarea s-au numărat Laura Cooper, adjuncta secretarului adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, și generalul-locotenent Douglas Sims, director de operațiuni în cadrul Statului Major Întrunit.
„Foarte, foarte dificil”
Oficial, autoritățile americane au evitat o reacție. „Nu vom comenta briefingurile clasificate și nici nu vom vorbi despre ipoteze sau speculații cu privire la potențiale operațiuni viitoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh.
„În ceea ce privește capacitatea Ucrainei de a lupta și de a-și recăpăta teritoriul suveran, performanța lor remarcabilă în respingerea agresiunii rusești și adaptabilitatea continuă pe câmpul de luptă vorbesc de la sine”, a adăugat acesta
Un purtător de cuvânt al serviciilor armate din Camera Reprezentanților a refuzat să comenteze.
Evaluarea experților Pentagonului vine după declarațiile generalul Mark Milley, șeful Statului Major, care a făcut aluzii asemănătoare în ultimele săptămâni.
„Încă susțin că în acest an ar fi foarte, foarte dificil să expulzăm militar forțele rusești din toată Ucraina ocupată de Rusia”, a declarat el în Germania, în timpul unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei.
„Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Nu înseamnă că nu se va întâmpla, dar ar fi foarte, foarte dificil”, a avertizat el.
Forțele rusești au ocupat Crimeea din 2014, iar peninsula este bine păzită de apărarea antiaeriană și de zeci de mii de militari. Multe dintre aceste forțe de infanterie sunt consolidate în poziții fortificate care se întind pe sute de kilometri.
„Furia” Kievului
Problema recuceririi Crimeei este una controversată de luni întregi, și în vreme ce oficialii americani și europeni insistă că peninsula face parte, din punct de vedere legal din Ucraina, ei ezită să ofere Kievului armele necesare pentru a face progrese în această zonă.
O persoană familiarizată cu discuțiile de la Kiev a declarat că administrația lui Volodimir Zelenski a fost „furioasă” după remarcile lui Milley, într-un moment în care Ucraina se pregătește pentru o serie de ofensive majore în această primăvară.
Ucrainenii au subliniat, de asemenea, că serviciile de informații americane au subevaluat constant în timpul războiului capacitățile lor militare.
Luând cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos luna trecută, consilierul lui Zelenski, Andrii Iermak, a respins ideea unei victorii ucrainene fără preluarea Crimeei.
„Acest lucru este absolut inacceptabil”, a declarat Iermak, adăugând că victoria înseamnă restabilirea granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional „inclusiv Donbas și Crimeea”.
Ucraina a cerut în repetate rânduri arme cu rază de acțiune mai lungă, pentru a ținti centrele de comandă și control și depozitele de muniție rusești aflate mult în spatele liniilor de front din Crimeea.
După ce SUA au oferit Ucrainei sistemul HIMARS în vară, Rusia a mutat multe dintre cele mai vulnerabile active ale sale în afara razei de acțiune de 80 de kilometri.
Administrația Biden refuză în continuare să trimită rachete care pot ajunge la 480 de kilometri, ceea ce ar pune în pericol întreaga Crimeea. Însă surse citate de Reuters au anunțat zilele trecute că Washingtonul ar putea oferi Ucrainei rachete cu o rază de acțiune de 150 de kilometri.
Iar săptămânile trecute, New York Times cita la rândul lui surse care sugerau că în ultima vreme, oficialii SUA sunt ceva mai dispuși să sprijine Kievul să facă avansuri spre Crimeea, cu scopul de a întrerupe „podul terestru” care leagă peninsula de Rusia, prin Ucraina.
Cum va arăta sfârșitul războiului
Multe lucruri depind deocamdată de felul în care Ucraina și aliații săi văd sfârșitul războiului.
Președintele comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților, republicanul Mike Rogers, a declarat miercuri că războiul „trebuie să se încheie în această vară”.
„Există o școală de gândire, că Crimeea trebuie să facă parte din el. Rusia nu va renunța niciodată și nu va ceda Crimeea”, a declarat el. „Vladimir Putin trebuie să decidă ce poate câștiga, pentru a revendica victoria”, a adăugat oficialul.
„Ce este fezabil? Și nu cred că s-a ajuns la un acord asupra acestui lucru. Cred că va trebui să existe o presiune din partea guvernului nostru și a liderilor NATO pe Zelenski cu privire la cum arată victoria”, a mai spus Rogers.
„Și cred că acest lucru ne va ajuta mai mult decât orice să reușim să îi convingem pe Putin și pe Zelenski să se așeze la masa negocierilor pentru a pune capăt la acest lucru în această vară”, a concluzionat republicanul, al cărui partid controlează acum Camera Reprezentanților.