Blocada navală impusă de Rusia asupra principalelor porturi maritime ucrainene, precum Odesa și Mikolaiv, de la Marea Neagră, ține blocate în țară 23,5 milioane de tone de cereale, precum porumbul, grâul și semințele oleaginoase (precum floarea-soarelui), în timp ce doar o cincime din exportul obișnuit de grâne este livrat în fiecare lună pe la frontierele terestre ale Ucrainei.
Într-o postare pe contul său de Telegram, premierul a spus că salvarea noii recolte este una dintre „principalele provocări” cu care se confruntă acum fermierii ucraineni, pe lângă accesul la combustibil.
Kievul își propune să crească capacitatea de stocare a cerealelor cu 10 până la 15 milioane de tone, prin organizarea de „depozite mobile” în ferme, a precizat șeful guvernului ucrainean. Problema de depozitare a țării amenință să agraveze criza alimentară globală, deoarece calitatea alimentelor ținute în silozuri se deteriorează în timp.
Fermierii ucraineni au reușit să planteze trei sferturi din terenurile agricole pe care le-au însămânțat anul trecut în această perioadă, a adăugat Șmihal. „Guvernul a luat toate măsurile posibile pentru a duce la bun sfârșit cea mai dificilă campanie de însămânțare din istorie. Acum trebuie să avem același succes la cules și recoltare”, a punctat premierul ucrainean.
Oficialii UE i-au avertizat marți, la Bruxelles, pe diplomații țărilor membre că viitoarea recoltă europeană ar putea scădea cu până la 50% din cauza războiului din Ucraina.
Ursula von der Leyen: Alimentele au devenit parte din „arsenalul terorii” Rusiei
Alimentele au devenit parte din „arsenalul de teroare” al Rusiei, a declarat miercuri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit CNN.
Într-o alocuțiune rostită în fața Parlamentului European de la Strasbourg, von der Leyen a subliniat necesitatea urgentă de a restabili funcționarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, ca o soluție la criza alimentară globală iminentă.
„Acesta este un asediu rece, insensibil și calculat al lui Putin asupra unora dintre cele mai vulnerabile țări și oameni din lume. Și, prin urmare, onorabili eurodeputați, alimentele au devenit acum parte din arsenalul de teroare al Kremlinului și nu putem tolera acest lucru”, a declarat von der Leyen în fața legiuitorilor UE.
Sancțiunile UE împotriva Rusiei „nu vizează produsele alimentare de bază”, a subliniat șefa Comisiei Europene. „Ele nu afectează comerțul cu cereale sau alte alimente între Rusia și țările terțe. Iar embargoul portuar scutește total, în mod specific, bunurile agricole”, a adăugat ea, subliniind necesitatea de a contracara „dezinformarea” rusă cu privire la criza alimentară.
Comentariile șefei Executivului european vin în contextul în care miniștrii de externe rus și turc s-au întâlnit miercuri la Ankara pentru a discuta probleme legate de exporturile de cereale din Ucraina.
Von der Leyen a mulțumit Națiunilor Unite pentru „eforturile” depuse de această organizație în scopul sprijinirii refacerii porturilor ucrainene de la Marea Neagră, reiterând că „majoritatea cerealelor ucrainene nu pot fi exportate” decât pe aceste rute.
Se așteaptă ca UE să dea dovadă de „aceeași solidaritate” pe care „a arătat-o Ucrainei atunci când vine vorba de abordarea crizei alimentare din lume”, a adăugat Ursula von der Leyen, angajând blocul comunitar în această sarcină.
Întrevederea Cavusoglu-Lavrov, fără rezultate importante în privința exportului de cereale din Ucraina
Un acord care să permită reluarea exporturilor ucrainene de cereale prin crearea unui coridor navigabil sigur în Marea Neagră încă nu se poate materializa, din cauza neîncrederii persistente între Moscova şi Kiev, relatează agenţia DPA după întrevederea desfăşurată miercuri la Ankara între miniştrii de externe turc şi rus, Mevlut Cavusoglu şi Serghei Lavrov, potrivit Agerpres.
Acesta din urmă a declarat după întrevedere că Rusia este pregătită să ofere garanţii formale că nu va ataca porturile ucrainene, dacă Ucraina îşi deminează zonele de coastă pentru a permite exportul cerealelor.
„Suntem dispuşi să formalizăm (această garanţie) într-o formă sau alta”, a spus Lavrov la o conferinţă de presă comună cu omologul său turc, conform agenţiei EFE.
„Preşedintele (rus Vladimir) Putin a spus deja public că noi vom garanta securitatea acestor rute şi vom garanta că – în cazul în care Ucraina îşi deminează porturile şi va lăsa navele să iasă – nu vom profita de această situaţie în cadrul operaţiunii militare speciale aflată în desfăşurare”, a adăugat ministrul rus.
Dar un oficial ucrainean a declarat mai devreme că Ucraina nu va demina portul Odesa, pentru că asta ar permite flotei militare ruse să atace.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean a calificat promisiunile Moscovei drept „vorbe goale”. „Este nevoie de echipamente militare pentru a proteja linia de coastă şi de o misiune navală care să patruleze rutele de export în Marea Neagră”, a explicat acesta poziţia Kievului.
O soluţie rămâne teoretic posibilă prin oferta Turciei de a ajuta la deminarea apelor sau la asigurarea unei treceri în siguranţă a navelor, a mai menţionat Lavrov.
La rândul său, Cavusoglu a declarat că ţara sa privilegiază planul ONU care implică această organizaţie şi cele trei ţări (Rusia, Ucraina şi Turcia). Dar Kievul şi Moscova tot mai trebuie să ajungă la un acord, a remarcat ministrul turc.
Foto ilustrativă: Shutterstock
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina