După nouă luni de război, armata ucraineană a reușit să întoarcă soarta războiului și, cel puțin în acest moment, se află în ofensivă în mai multe puncte ale frontului.

Și totuși, în ciuda succesului și a zecilor de mii de morți din acest război, Kievul se află abia la jumătatea drumului. Forțele sale au recucerit acum aproximativ 55% din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat după invazia din februarie.

Ucraina se află în ofensivă de-a lungul celei mai mari părți a liniei de front de peste 1000 de kilometri. De partea cealaltă, Rusia se află într-o poziție defensivă în sud și nord-est, în timp ce continuă să atace orașul Bahmut, din estul Ucrainei.

Succesul Kievului a adus războiul într-un moment crucial. Ucraina poate decide cum va arăta următoarea fază a luptelor. Forțele sale ar putea alege să meargă mai departe, avansând în teritoriul ocupat de Rusia, sau să se instaleze pentru a aștepta trecerea iernii, o variantă pe care, spun analiștii militari, Moscova o preferă.

În cazul în care va alege să continue ofensiva, Ucraina se confruntă cu obstacole semnificative. În vreme ce a împins forțele ruse într-un spațiu mai restrâns, acest lucru înseamnă că bătăliile care vor urma vor fi pe un teritoriu mai dens apărat, scrie New York Times.

ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore
Recomandări
ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore

Ucraina luptă acum pe terenul mlăștinos de pe cursul inferior al râului Nipru, pe câmpiile înzăpezite din regiunea Zaporojie, în sud, și este angajată într-o luptă sângeroasă de-a lungul așa-numitei linii Svatove-Kreminna, în pădurile de pini din nord-estul țării.

După retragerea rusă din Herson luna aceasta, președintele Volodimir Zelenski a vizitat orașul, singura capitală de provincie capturată de forțele rusești.

Ridicând steagul ucrainean pe o clădire guvernamentală, el a reluat un discurs celebru al lui Winston Churchill după victoria britanică în cea de-a doua bătălie de la El Alamein, din 1942.

Churchill declarase în acel moment „sfârșitul începutului” conflictului, care avea să se prelungească încă trei ani. Zelenski a încercat să ofere o altă perspectivă. „Acesta este începutul sfârșitului războiului”, a spus el.

Un front reconfigurat

Războiul de iarnă începe acum cu o linie de front radical modificată și cu o armată rusă demoralizată și degradată.

„Unitățile terestre rusești au suferit din cauza moralului scăzut, a unei execuții proaste, a instrucției sub așteptări, a logisticii deficitare, a corupției și chiar a beției”, a explicat Seth G. Jones, directorul Programului de Securitate Internațională de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank cu sediul la Washington.

Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului
Recomandări
Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului

Progresele Ucrainei înseamnă că mai multe linii de aprovizionare ale Rusiei în sudul Ucrainei se află acum în raza de acțiune a tunurilor și rachetelor ucrainene, iar Kievul spune că va continua să tragă asupra lor.

Dar noua geometrie creează avantaje și pentru ruși, care s-au retras din Herson pe pozițiile mai ușor de apărat de pe malul estic al râului Nipru.

În lupta pentru eliberarea teritoriului, Ucraina se confruntă de-acum cu obstacole și mai grele. Cum arată harta reconfigurată a războiului
Situația în Herson: cu roșu, teritoriul controlat de Rusia, cu albastru, teritoriul recapturat de Ucraina. Sursa: ISW

Moscova continuă să trimită soldați proaspăt mobilizați în Ucraina pentru a compensa pierderile dramatice.

În acest timp, zecile de mii de soldați ruși retrași din regiunea Herson sunt redistribuiți pentru a întări liniile defensive din nord-est, pentru a organiza noi atacuri în regiunea Donețk și pentru a fortifica controlul Moscovei asupra podului terestru dintre Rusia și Crimeea, care este atât de important pentru Kremlin.

În timp ce analiștii militari au observat că vremea rece va încetini probabil ritmul ofensivei ucrainene, ea va avea cu siguranță un impact și asupra soldaților ruși slab echipați.

De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar
Recomandări
De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar

Și totuși, războiul a început iarna, în februarie, iar ambele armate au o experiență vastă în lupta pe timp de iarnă în stepa eurasiatică.

În război cu infrastructura

În timp ce soldații ruși se află în defensivă pe câmpul de luptă, Moscova a pornit un război separat: atacuri cu rachete și drone care vizează distrugerea infrastructurii Ucrainei, degradând calitatea vieții pentru milioane de civili, în încercarea de a-i demoraliza.

Săptămâna trecută, Rusia a derulat cel mai mare bombardament din timpul războiului, lovind centrale electrice, substații, instalații de gaze naturale și instalații de apă.

Colonelul Iurii Ihnat, un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat luni că armata dispune de „surse de energie autonome”, astfel încât problemele cu rețeaua națională nu au un impact direct asupra soldaților de pe front. Și a mai spus că atacurile oferă motivație soldaților, întărindu-le hotărârea de a lupta.

Dar loviturile sunt o povară pentru sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, a recunoscut colonelul Ihnat. El a spus că Ucraina trage, în medie, două rachete asupra fiecărei rachete rusești în speranța de a-și crește șansele de reușită, iar acum are nevoie de mai multă muniție și de sisteme de apărare aeriană pentru a ține pasul.

În plus, a spus el, Rusia folosește drone relativ ieftine pentru a epuiza apărarea aeriană ucraineană.

Colonelul Ihnat a declarat în acest weekend că bombardamentele cu rachete sunt menite să forțeze Kievul să se așeze la masa negocierilor. „Este clar că vor să impună anumite condiții, vor să ne oblige să negociem”, a spus el.

Kremlinul a recunoscut acest lucru. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat săptămâna trecută reporterilor că loviturile asupra infrastructurii sunt „consecințele” refuzului Ucrainei de a „intra în negocieri”.

Orașul Melitopol, o posibilă țintă a ucrainenilor

În ciuda amenințărilor rusești, oficialii de la Kiev spun că nu au de gând să negocieze, sperând în schimb să folosească impulsul ofensivelor din toamnă.

Armata ucraineană a anunțat săptămâna trecută că soldații ruși se retrăgeau deja cu 15-20 de kilometri, pe malul estic al râului Nipru, pentru a ieși din raza de acțiune a obuzierelor ucrainene.

Așa cum stau lucrurile, rachetele de precizie cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei pot ajunge acum mai adânc în teritoriul controlat de Rusia, aproape tot ce se află la nord de Crimeea fiind în raza de acțiune.

Prin urmare, rușii au început să sape acum tranșee în nordul Crimeei, peninsula pe care au anexat-o în 2014.

Rușii construiesc, de asemenea, noi straturi de apărare în afara orașului Melitopol, din sud, o localitate ocupată de Rusia în primele zile ale războiului.

Acesta se află la intersecția principalelor autostrăzi din sud, ceea ce îl face probabil cel mai important oraș din punct de vedere strategic aflat sub control rusesc.

Analiștii militari au speculat că Ucraina ar putea încerca să separe forțele rusești din est și din sud, trecând prin Melitopol.

Lupte acerbe în Donbas

La nord-est de Melitopol, orașele din regiunea Donbas rămân un teren disputat – și o zonă în care Rusia încearcă să întoarcă cursul războiului.

Potrivit generalului Oleksii Hromov, membru al Statului Major ucrainean, frontul de est rămâne cel mai dificil din țară. Între 12 și 17 noiembrie, a spus el, armata ucraineană a raportat peste 500 de confruntări militare în regiune.

Donbasul s-a împărțit în două bătălii.

Una este o bătălie de tranșee, purtată de-a lungul unei rute critice de aprovizionare cunoscută sub numele de linia Svatove-Kreminna, pentru cele mai mari două orașe din zonă.

În lupta pentru eliberarea teritoriului, Ucraina se confruntă de-acum cu obstacole și mai grele. Cum arată harta reconfigurată a războiului
Situația în zona Harkov: cu roșu, teritoriul controlat de Rusia, cu albastru, teritoriul recapturat de Ucraina. Sursa: ISW

Cealaltă este o bătălie pentru Bahmut, un oraș situat în valea unui râu, unde fiecare parte și-a consolidat poziția pe un teren înalt. Orașul și satele din apropiere au devenit adevărate poligoane de tragere pentru artilerie.

Bahmut are o valoare strategică limitată, dar luptele sunt acerbe din mai multe motive. Pentru Rusia, capturarea acestuia ar putea deschide o cale spre alte orașe mai importante din Donbas.

Dincolo de asta, Bahmut este văzut acum ca un trofeu pentru compania de mercenari militari Wagner, implicată direct în lupte. Luptătorii Wagner încearcă să îl cucerească pentru a compensa pierderile din alte părți și pentru a oferi un atu fondatorului companiei, Evgheni Prigojin.

În lupta pentru eliberarea teritoriului, Ucraina se confruntă de-acum cu obstacole și mai grele. Cum arată harta reconfigurată a războiului
Situația în zona Donețk: cu roșu, teritoriul controlat de Rusia, cu albastru, teritoriul recapturat de Ucraina. Sursa: ISW

Ucraina a fost la rândul ei reticentă să cedeze vreun oraș fără luptă. Dovadă stă lunga bătălie de luni de zile pentru Severodonețk, un oraș din apropiere de Bahmut, cucerit în cele din urmă de ruși.

Pacea este puțin probabilă

„Pe întreaga linie a frontului”, a declarat săptămâna trecută generalul Mark A. Milley, președintele Statului Major al SUA, „ucrainenii au obținut succes după succes după succes, iar rușii au eșuat de fiecare dată”.

Dar generalul Milley a remarcat, de asemenea, că rușii controlează încă o parte considerabilă din Ucraina și a sugerat că Kievul ar putea oferi un semnal că este mai deschis pentru negocieri.

„Nu este o bucată mică de teren”, a spus generalul Milley, cu referire la teritoriul care mai trebuie eliberat. „Și nu se va întâmpla în următoarele două săptămâni, cu excepția cazului în care armata rusă se prăbușește complet, ceea ce este puțin probabil”, a avertizat el.

Dar ideea unei păci în schimbul teritoriilor pierdute rămâne o idee nepopulară la Kiev. Asta și pentru că guvernul Zelenski nu crede că înțelegerile negociate ar dura prea multă vreme.

Într-o intervenție video la Forumul Internațional de Securitate de la Halifax, sâmbătă, Zelenski a declarat că mulți oameni se întreabă cum se poate sfârși războiul.

„O să vă cer să formulați o întrebare mai precisă – cum să restabilim o pace reală și dreaptă”, a spus el. „Un armistițiu acum, a continuat Zelenski, nu ar marca sfârșitul războiului. Doar ar acorda Moscovei timp pentru a-și reveni înainte de a ataca din nou”, a avertizat președintele.

„Compromisurile imorale”, a mai spus el, „vor aduce doar mai multă vărsare sânge”.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Jumbo   •   23.11.2022, 09:30

Ba, voi sunteti dilii??? Cum si cand a "recucerit" ba ucraina 55% din tetitoriul pierdut din februarie??? 😀😀😀. Ca in afara de o mica bucata de Herson, HERSON PARASIT DE RUSI CA SA VA TOACE RUSII DUPA CE INTRATI VOI ACOLO, n ati recucerit nimic ba mincinosilor, tot sudul si estul e al lor😀😀😀

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
Viva.ro
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
Elle.ro
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Unica.ro
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Observatornews.ro
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți
HOROSCOP
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI