Subliniind de la început că „armata rusă nu a încetat nicio secundă să comită crime de război”, Tiță remarcă faptul că, în discursul public, oficialii ucraineni „încearcă să transfere o bună parte din responsabilitatea pentru evoluția de pe front actorilor occidentali”.
Avertismente similare precum cele lansate de ONG-ul Amnesty International – că tacticile de luptă ale ucrainenilor pun civilii în pericol – au venit și de la alte organizații. Human Rights Watch și Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului al ONU, departamentul Națiunilor Unite au observat că „atât armata rusă, cât și cea ucraineană se fac vinovate de o serie de încălcări ale legilor războiului”. Dar, subliniază Teodor Țită, raportul Amnesty a fost cel care a provocat furie la Kiev.
„Principala acuzație la adresa AI a fost aceea că raportul va fi folosit ca muniție de propagandă de către Kremlin. Ceea ce, prompt, s-a și întâmplat. (…) Însă toate eforturile rusești de diseminare a raportului au fost minore dacă le comparăm cu amploarea dată acestei controverse de mediile ucrainene”, notează Teodor Tiță, amintind că „lider al condamnărilor a fost însuși președintele Zelenski”.
Intenția era aceea de a discredita raportul și de a descuraja apariția altora asemănătoare în viitor. Argumentul principal e că tentativa de a fi obiectiv într-un astfel de război e echivalentă cu a lua partea agresorului. Altfel spus, lumea trebuie să vadă crimele Rusiei, nu și greșelile ucrainene.
Teodor Tiță:
În acest context, jurnalistul crede că ucrainenii „refuză să vadă că înverșunarea cu care cer să li se recunoască martirajul riscă să declanșeze efectul contrar”.
Totodată, el subliniază că refuzul autorităților de la Kievul de a admite că pot greși „riscă să le anuleze cea mai puternică armă pe care au avut-o de-a lungul acestui conflict început în 2014”.
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău, dăunătoare. Iar pretenția că o organizație non-guvernamentală trebuie să se supună directivelor de PR ale Guvernului de la Kiev e de-a dreptul toxică. Sau rusească, dacă vreți.
Teodor Tiță:
„Ucraina este victima unui război nedrept, însă chiar și victimele pot pierde simpatia publicului dacă se folosesc de ea fără discernămînt”, conchide Teodor Tiță.
Amnesty International și-a susținut în repetate rânduri raportul, prezentând chiar și scuze pentru suferința și furia provocate, dar subliniind că concluzia este neschimbată.
Reacția lui Zelenski este un comportament tipic Kievului, a scris jurnalistul Marin Gherman, pe 6 august, în Libertatea, într-un editorial în care amintește că de fiecare dată când a fost criticată, Ucraina a avut același tip de răspuns. În 2017, după ce Consiliul Europei a luat o decizie care nu a satisfăcut-o, a spus că acest for e finanțat de Rusia, iar când Comisia de la Veneția a criticat legislația ucraineană, tot în 2017, Kievul a manipulat observațiile Comisiei.
Foto: Profimedia