Nicăieri această realitate sumbră a războiului nu este mai evidentă decât în Mariupol, orașul-port din sud-estul țării devastat de bombardamente constante, unde mai multe locuri de înmormântare au fost săpate în grabă în ultimele două săptămâni.
„Nu putem îngropa (victimele, n.r.) în morminte private, deoarece acestea sunt în afara orașului, iar perimetrul este controlat de trupele ruse”, a declarat viceprimarul din Mariupol, Serhiy Orlov, pentru BBC. Locațiile unde sunt îngropați civilii includ un cimitir din oraș, care a fost redeschis acum, a precizat Orlov.
Duminică, 13 martie, consiliul municipal din Mariupol a anunțat că numărul morților civili a trecut de 2.100. Bombardamentele rusești masive au împiedicat orice evacuare în masă din Mariupol, în ciuda eforturilor de a deschide un coridor de ieșire sigur.
Viceprimarul Mariupolului nu a putut să indice numărul total al civililor morți îngropați în gropi comune, dar a precizat că 67 de cadavre au fost înmormântate într-una din aceste locații. „Pe unii nu îi putem identifica, alții au acte”, a spus Serhiy Orlov.
Mii de localnici se ascund în subsoluri și, în unele cazuri, a precizat Orlov, oamenii își îngroapă rudele care mor în curți sau în grădini.
Angajații care se ocupă de curățenia străzilor și echipele de reparații rutiere strâng cadavrele de pe străzi, a adăugat viceprimarul, iar serviciile municipale nu mai funcționează. „Unii oameni au fost uciși chiar în timp ce strângeau cadavrele de pe străzi. De 11 zile nu avem curent electric, încălzire, canalizare, apă sau mâncare”, a mai spus Orlov.
La 400 de mile spre nord-vest, la marginea capitalei Kiev, o groapă comună a fost săpată lângă o biserică din orașul Bucha, potrivit deputatei locale Mykhailyna Skoryk-Shkarivska. Peste 60 de cadavre au fost îngropate aici.
Imagini din timpul înmormântării au fost publicate pe Facebook de medicul Andriy Levkivsky, care lucrează în orașul Irpin, din apropiere. Medicii au fost cei care au îngropat victimele, după ce acestea au fost aduse la spitalul din Irpin.
Deputata Skoryk-Shkarivska a declarat pentru BBC că o „slujbă rituală” a fost ținută la spital înainte de înmormântare. Nu toți morții au fost identificați și „nimeni nu știe exact unde le sunt rudele”, a precizat ea.
„Acum discutăm cu voluntarii cum să creăm un sistem digital pentru a identifica oamenii și a găsi rudele dispărute”, a spus Mykhailyna Skoryk-Shkarivska.
Trupele ruse au capturat spitalul din Irpin sâmbătă, 12 martie, și le-au spus medicilor să plece, a adăugat aceasta. Bucha și jumătate din Irpin sunt acum în mâinile soldaților ruși, a precizat deputata.
Reapariția gropilor comune reprezintă un șoc pentru ucraineni. Mulți au amintiri amare din familie despre cel de-al Doilea Război Mondial, când evreii și partizanii sovietici au fost uciși de naziști și de Holodomor – foametea care a lovit Ucraina după ce sovieticii au confiscat cerealele și animalele în anii 1930.
„Unchiul meu are 92 de ani și chiar și el a comparat situația de acum cu anii copilăriei lui, din timpul războiului (cel de-al Doilea Război Mondial, n.r.)”, a mai afirmat Mykhailyna Skoryk-Shkarivska, care a subliniat că este „important pentru noi să ne îngropăm rudele în mod tradițional, creștinește, cu rugăciuni”.
„Chiar și acum, în timpul războiului, oamenii le cer uneori preoților să facă asta”, a spus ea.
În nordul Ucrainei, orașele Harkov, Cernihiv și Sumi sunt înconjurate de trupele ruse, iar bombardamentele necruțătoare au ucis mulți civili acolo.
Pe 6 martie, Oleksandra Matviichuk, o militantă pentru libertăți civile, a postat pe Twitter o fotografie cu sicrie într-un șanț, însoțită de mesajul: „Civilii uciși în bombardamentul rusesc de la Cernihiv sunt îngropați astfel, în tranșee. Pentru că principalul cimitir din oraș, Yatsevo, este bombardat constant de către ocupanții ruși, victimele sunt îngropate în pădurea Yalivshchyna”.
Oleksandr Lomako, secretarul consiliului municipal din Cernihiv, a declarat pentru BBC că victimele raidurilor aeriene și ale bombardamentelor rusești sunt îngropate într-un cimitir temporar. Lomako a confirmat că cimitirul principal al orașului este inaccesibil, pentru că trupele ruse înconjoară orașul din trei părți.
„După război, vom reîngropa morții”, a precizat acesta, estimând că numărul civililor morți din cauza bombardamentelor rusești este de aproximativ 200.
Un singur raid aerian a ucis 45 de oameni în Cernihiv – acesta fiind cel mai ridicat bilant -, iar bombardamentele nocturne ucid în medie șapte civili, potrivit lui Lomako. „Avioanele lansează câte trei-patru bombe deasupra blocurilor rezidențiale. Una dintre acestea a lovit spitalul, dar unitatea încă funcționează. Zeci de blocuri de locuințe au fost distruse la marginea orașului”, a adăugat oficialul local.
Pe lângă dovezile înmormântărilor în masă, există relatări și existența unor morminte improvizate.
O mamă și fiul ei au fost îngropați în curtea blocului din Irpin în care locuiau, după ce acesta a fost puternic bombardat de ruși.
O fotografie a mormântului a fost distribuită masiv de ucraineni în mediul online, iar un tweet al jurnalistei Olga Rudenko arăta cum Marina Met și fiul ei, Ivan, se bucurau de viață, la Kiev, înainte de invazie.
Cei ale căror persoane dragi au fost victimele asediului și bombardamentelor forțelor invadatoare vor simți, fără îndoială, că înmormântarea acestora în astfel de gropi improvizate reprezintă umilința ultimă, notează BBC.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!