În timp ce atenția lumii este distrasă de conflictul din Orientul Mijlociu, Ucraina continuă să poarte lupte sângeroase împotriva forțelor rusești, pe mai multe fronturi, în așteptarea unei ierni care se anunță dificilă, nu în ultimul rând pentru populație.
Analiștii care au urmărit evoluția conflictului sunt precauți, în ciuda unor mici progrese teritoriale ale Kievului și a succeselor obținute în mod repetat în urma atacurilor cu drone și rachete în spatele liniilor frontului.
„Contraofensiva ucraineană nu a atins până acum obiectivele militare și politice presupuse, iar perspectivele unui progres par limitate”, a observat Andrius Tursa, consilier pentru Europa Centrală și de Est la firma de consultanță în domeniul riscurilor Teneo, citat de NBC News.
„În ciuda faptului că a provocat pierderi semnificative forțelor armate ruse, contraofensiva nu a obținut câștiguri teritoriale majore și nici nu a reușit să taie podul terestru al Rusiei către Crimeea”, a adăugat expertul.
Într-adevăr, Rusia controlează în continuare aproximativ o cincime din Ucraina, inclusiv cea mai mare parte a regiunilor Luhansk și Donețk în est, Peninsula Crimeea și Zaporojie în sud, plus o bucată din regiunea vecină Herson.
Iar liniile defensive construite de forțele Moscovei în sud au rezistat în mare parte asaltului ucrainean, după cinci luni de operațiuni ofensive, a observat și Jack Watling, într-o analiză pentru Institutul Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare și Securitate (RUSI).
„Ucrainenii se confruntă acum cu un set dificil de imperative concurente: să mențină presiunea asupra rușilor și, în același timp, să-și reconstituie unitățile pentru viitoarele operațiuni ofensive”, a spus acesta.
Temerile sunt că, în acest timp, odată cu inslarea sezonului rece, condițiile de luptă se vor deteriora, iar Rusia va lovi iarăși masiv infrastructura civilă ucraineană, încercând să facă viața civililor cât mai dificilă.
Sub presiunea timpului
Unii analiști avertizează că Ucraina are acum o fereastră de oportunitate tot mai îngustă – prea îngustă – pentru a face progrese, înainte ca vremea să se schimbe. Vremea noroioasă ar putea stopa efectiv operațiunilor ofensive timp de săptămâni, până când solul va îngheța, iar vehiculele și trupele se vor putea deplasa din nou mai ușor.
„Speranța este că acum sunt suficient de adânc în liniile defensive rusești pentru a face progrese rapide. Nu știm dacă o vor face sau nu, dar cu siguranță nu mai au timp să o facă”, a declarat pentru CNBC Michael Clarke, un analist independent în domeniul apărării, care a fost director general al RUSI.
„Vor continua să lupte în timpul iernii, dar ceea ce se va întâmpla este că la sfârșitul lunii noiembrie, vremea va deveni destul de umedă, iar asta va bloca lucrurile până când se va răci, ceea ce va fi undeva la sfârșitul lui decembrie, începutul lui ianuarie”, a precizat el.
„Odată ce se va răci din nou, vor putea să folosească vehiculele mai eficient, deoarece solul va fi tare, dar (între timp) ofensiva va încetini, fără îndoială. Cel mai bun moment pentru ei este să fi pătruns acum, dar nu au făcut-o”, a observat Clarke.
Unii oficiali și experți ucraineni au sugerat că lucrurile ar putea fi diferite în sudul țării, unde solul, care are o capacitate mai mare de a absorbi umezeala, nu devine la fel de impracticabil precum cel din est.
Ce trebuie să facă neapărat Kievul în această iarnă
Veștile pentru Ucraina nu au fost numai rele. Forțele sale au făcut progrese în jurul Bahmutului și pe malul estic al râului Nipru, în Herson. De asemenea, au avut un succes semnificativ în urmă cu câteva săptămâni, străpungând o primă linie majoră de apărare rusă în apropierea satului Robotine din regiunea Zaporojie, și caută să avanseze spre sud, spre Tokmak.
Dacă pot ajunge la orașul puternic apărat, care acționează ca un centru de transport și logistică pentru forțele rusești, au șansa de a rupe liniile de aprovizionare către Melitopol și Crimeea.
„Dacă reușesc să ajungă la Tokmak și să îl cucerească, și cred că probabil o vor face, atunci obțin ceva. Vor putea să își aducă artileria și sistemele de rachete suficient de aproape pentru a bombarda Crimeea aproape în voie”, a spus Clarke pentru NBC.
Problema pentru Ucraina, a spus el, este că „asta nu va părea suficient pentru a justifica tot ajutorul acordat”, în condițiile în care unii dintre aliații occidentali ai Ucrainei încep să obosească în fața nevoilor militare și financiare ale Kievului.
Nu e doar asta. Kievul este nevoit acum să susțină presiunea asupra liniilor defensive rusești și să balanseze această sarcină cu nevoia de a-și reconstitui și instrui unitățile care au suferit pierderi în urma confruntărilor.
În timpul iernii trecute, în lipsa unei acțiuni ofensive majore ucrainene, Rusia a avut capacitatea de a construi trei linii de apărare consolidate cu mine, tranșee și alte obstacole, îngreunând actualul asalt al forțelor Kievului.
„Dacă Ucraina nu va continua să exercite presiuni asupra liniei rusești în timpul iernii, există riscul ca aceste linii de apărare să fie extinse”, a avertizat Jack Watling, în analiza pentru RUSI.
Problema muniției, problema apărării antiaeriene
Ucraina se va confrunta în continuare cu provocări suplimentare din cauza lipsei muniției.
Pe parcursul verii, Kievul a obținut pentru prima dată superioritatea în materie de putere de foc, lansând pentru prima dată mai multe obuze pe zi decât Rusia. Acest lucru a fost esențial pentru progresele înregistrate, dar a generat o rată de consum de muniție de peste 200.000 de obuze pe lună.
Muniția suficientă pentru a susține această rată de foc nu va fi disponibilă pe măsură ce stocurile NATO se epuizează, iar ratele de producție rămân prea mici pentru a satisface acest nivel de cerere, a avertizat Watling.
Prin comparație, situația Rusiei se îmbunătățește. Nu numai că producția internă crește rapid, dar noi livrări au sosit din Iran și Coreea de Nord.
Sancțiunile impuse de Occident vor împiedica o superioritate în materie de putere de foc a Rusiei în următorul trimestru, în timp ce producția NATO ar trebui să crească mai târziu, în 2024, dar pentru o vreme, Ucraina se confruntă cu provocarea de a menține presiunea, fără să aibă suficientă muniție, mai arată analiza publicată de RUSI.
O altă provocare este reprezentată de apărarea antiaeriană. Singura cale plauzibilă pentru ca Rusia să obțină un avantaj decisiv pe câmpul de luptă este ca forțele sale să poată începe să bombardeze pozițiile ucrainene de la altitudine medie, sporind semnificativ precizia loviturilor.
Pentru a face acest lucru, ar trebui să priveze Ucraina de apărarea sa antiaeriană.
În același context, atacurile iminente ale Rusiei asupra infrastructurii naționale critice ucrainene rămân o amenințare strategică. Dacă Rusia poate distruge capacitatea de pompare a apei în orașele ucrainene în timpul perioadelor cu temperaturi scăzute, conductele vor exploda, ceea ce ar putea face ca zonele urbane să devină nelocuibile, a mai scris Watling.
Și aici, nevoia unei apărări antiaeriene eficiente este vitală.
Opțiunile Ucrainei
În ciuda acestor amenințări, Ucraina are totuși în continuare opțiuni bune pentru a lovi și a degrada pozițiile Rusiei în sudul Ucrainei.
Recentul atac ucrainean care a folosit rachete americane cu rază lungă de acțiune ATACMS a distrus mai multe elicoptere rusești importante pentru războiul electronic. Rachetele reprezintă o amenințare deosebită pentru pozițiile rusești din spatele frontului, deși este neclar câte au fost livrate Kievului de către Washington.
De asemenea, continuarea activității ucrainene la Marea Neagră este necesară, a subliniat analistul RUSI, Jack Watling.
În primul rând, extinderea amenințării exercitate de numeroasele atacuri asupra Peninsulei Crimeea pune sub presiune sistemele defensive tot mai amenințate și mai puțin numeroase ale Rusiei, precum S-400, a spus Watling.
În al doilea rând, erodarea progresivă a libertății de manevră a Flotei Mării Negre contribuie la crearea condițiilor pentru izolarea Crimeii în 2024, a adăugat el.