Vladimir Kara-Murza a spus că sancțiunile care îi afectează pe cetățenii ruși sunt „nedrepte şi contraproductive”, în timp ce Ilia Iaşin a făcut apel al Kiev pentru a „se aşeza la masa negocierilor”.

„Nu mai cred în niciun rus bun”, a reacționat deputata ucraineană Irina Geraşcenko la declarațiile celor doi.

„Scopul comun al tuturor ruşilor ar trebui să fie eliberarea Rusiei de dictatorul nebun Putin şi de regimul său, nu lupta împotriva sancţiunilor. Sancţiunile ar trebui să fie consolidate doar atât timp cât Rusia îşi continuă agresiunea armată. Sancţiunile sunt cele care ţin în frâu maşinăria militară a regimului”, a declarat și Andrii Iermak, şeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski.

De asemenea, în rândul analiștilor ucraineni există temerea că disidenţii ruşi foarte cunoscuţi pot influența politica occidentală ceea ce riscă să dea naștere unor tensiuni cu poziția Kievului.

În urma criticilor, Vladimir Kara-Murza a declarat pentru BBC că admite că întreaga societate rusă împărtăşeşte „responsabilitatea pentru ceea ce face regimul Putin”, adăugând că „Putin nu poate fi lăsat să câştige acest război. Ucraina trebuie să câştige şi ar trebui să existe mai mult sprijin din partea ţărilor occidentale pentru ca acest lucru să se întâmple”.

La rândul său, Ilia Iaşin și-a subliniat opoziția față de invazia „criminală, barbară” a Rusiei în Ucraina.

„Mi-am dat doi ani din viaţă pentru a spune adevărul despre războiul din Ucraina”, a mai spus Iaşin, care le-a transmis ucrainenilor următorul mesaj: „Eu nu sunt duşmanul vostru”.

Vladimir Kara-Murza a fost condamnat 25 de ani de închisoare pentru trădare și răspândirea de „informații false” despre războiul Rusiei în Ucraina.

Ilia Iaşin, a primit o pedeapsă opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a condamnat masacrul forţelor ruse în oraşul ucrainean Bucha.

Cei doi au fost eliberați pe 1 august în cadrul schimbului în care opt ruși deţinuți în Occident au fost predați Rusiei pentru 16 deţinuţi din închisorile din Rusia şi Belarus, acesta fiind considerat cel mai mare astfel de schimb de după Războiul Rece.

În conferința de presă susținută după eliberarea sa din detenția rusă, Ilia Iașin a acuzat că a fost „expulzat ilegal” din țara sa, afirmând că vrea să se întoarcă în Rusia.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News