Violenţele de la Kiev s-au soldat cu morţi. Iar parchetul general ucrainean a anunţat miercuri că doi bărbaţi au fost ucişi prin împuşcare în centrul capitalei, Kiev, unde, începând de duminică, au loc confruntări violente între forţele antirevoltă şi manifestanţi.
Oficial, acestea sunt primele victime directe ale confruntării între manifestanţi şi forţele de ordine care are loc în Ucraina de două luni. Se mai vorbeşte de un al treilea mort, care şi-ar fi pierdut viaţa în urma unei căzături, dar nu se știe mai mult. Există imagini pe YouTube în care polițiștii de la Kiev bat mai mulți protestatari, inclusiv pe câțiva dintre ei care erau căzuți la pământ. În replică, aceștia au început să arunce cu pietre către forțele de ordine.
Sute de persoane au fost rănite, autoritățile dau parțial vina pe un grup de extremă-dreaptă. Ambasada americană din Ucraina a anunțat că a revocat vizele pentru „mai mulți ucraineni cu legături cu violențele”,. Nu a dat nume, dar a spus că ia în calcul „și alte acțiuni împotriva celor responsabili pentru actualele violențe”.
Astfel informaţii precum şi imaginile cu ce se întâmplă acum în Ucraina i-au făcut pe liderii europeni să aibă o atitudine tranşantă în această situaţie.
„Deplângem în termenii cei mai puternici utilizarea forţei şi violenţele”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, adăugând că UE analizează „posibile acţiuni şi consecinţe asupra relaţiilor bilaterale”.
„Este prematur să spun care vor fi aceste acţiuni; vor fi decise la nivel colectiv. Suntem şocaţi de ultimele ştiri venite din Ucraina”, a subliniat Barroso, conform Mediafax.
Tot miercuri, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton a „condamnat cu fermitate escaladarea violentă” de la Kiev.
„Condamn cu fermitate escaladarea violentă în evenimentele de la Kiev”, a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, citată într-un comunicat publicat la Bruxelles, cerând „o încetare imediată a acţiunilor violente”.
„Informaţii despre moartea mai multor manifestanţi reprezintă o sursă de îngrijorare profundă”, a subliniat ea.
În opinia oficialului UE „folosirea forţei şi recurgerea la violenţă nu sunt un răspuns la criza politică”.
„Drepturile cetăţenilor ucraineni la întrunire, la libertatea de exprimare şi a presei este necesar să fie deplin respectate”, a adăugat Lady Ashton, declarându-se foarte îngrijorată de „atacuri împotriva unor jurnalişti”.
Şefa diplomaţiei UE a „îndemnat Guvernul şi opoziţia să angajeze un dialog real, la cel mai înalt nivel”.
Reuniţi luni la Bruxelles, miniştrii de externe din cele 28 de state membre UE şi-au exprimat „îngrijorarea puternică” faţă de agravarea crizei. Unii dintre ei au avertizat cu privire la eventuale „sancţiuni” regimul preşedintelui Viktor Ianukovici, care a refuzat la sfârşitul anului trecut să semneze un acord cu UE, preferând o reapropiere de Moscova.
Cu scopul de a se „informa asupra evenimentelor recente” din ţară, comisarul european pentru Extindere Stefan Füle urmează să efectueze vineri şi sâmbătă o vizită la Kiev, a anunţat Peter Stano, purtătorul său de cuvânt.
Comisarul urmează să se întâlnească cu „reprezentanţi din partea autorităţilor, opoziţiei şi societăţii civile”, a precizat aceeaşi sursă.
Vicepreşedintele grupului parlamentar CDU, formaţiunea condusă de către cancelarul german Angela Merkel, a apreciat miercuri, la Berlin, că „UE este necesar să se gândească la eventuale sancţiuni”.
Ministerul lituanian de Externe a apreciat, tot miercuri, că „posibilitatea aplicării unor sancţiuni” nu este exclusă, în cazul în care violenţele nu încetează.
De asemenea, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussens-a declarat „extrem de îngrijorat de evenimentele dramatice” din Ucraina. „Condamn cu forţă utilizarea violenţei”, care „nu poate niciodată să fie un răspuns la o criză politică”, a adăugat el, citat într-un comunicat.